Mandag var Alf Henriksen som Frosks tekstforfatter, vokalist og hovedperson ved siden av komponist Tom Reksjø usikker på hvilket bein han skulle stå på.
Først fikk han vite at det i løpet av helgen var blitt solgt to eksemplarer av eksemplarer av hortensbandet Frosks eneste LP, “Kråker i lufta” på auksjon på nettstedet qxl.no for henholdsvis 2.100 kroner og 1.050 kroner.

Så fikk han gla’meldingen om at verdens største plateselskap, Universal Music, skal nyutgi “Kråker i lufta”.
– Vi har rettighetene til MAI-katalogen og utgivelsene nå. “Kråker i lufta” vil etter hvert komme ut på digitale plattformer, men den vil ikke komme ut fysisk igjen, melder Kjell Petter Askersrud i Universal Music i en e-post til Gjengangeren.

– Det er veldig hyggelig og helt topp. Digital distribusjon og strømming er jo det som gjelder nå, så slik distribusjon på nettet av vår musikk og tekster gjør at vi blir tilgjengelig for alle igjen. Det varmer et gammel hjerte, sier Alf Henriksen til Gjengangeren med et smil.

– Det var også veldig fint at det var rift om de gamle platene på Qxl i helgen. Det gleder når folk fortsatt jakter på det vi gjorde i 1976. At de synes det er viktig og betydningsfullt, legger han til.

Alt helgens plateauksjoner på nettet kanskje også var et “billigsalg” av Frosks sjeldne debut-LP, er også mulig. Selv om Universal vil utgi “Kråker i lufta” på nytt, er de også klare på at dette vil bare være som digitalt medium. Altså via strømmingstjenester som Spotify og Wimp og som digitale nedlastinger, og ikke som pressede plater på vinyl eller som CD.
Platesamlernes iver etter de sjeldne original-LP-ene og enda mer etter tekstheftet som fulgte med vil altså fortsette. Det er for øvrig tekstene og det medfølgende arket som skiller de ivrige fra dem som må-ha.

Det så vi godt i helgen. Forskjellen i pris kom av at det dyreste eksemplaret var komplett med tekstark med gitarbesifring inni. Det andre hadde “bare” plate og omslag i strøken skikk, og var ifølge samlerne “bare” verdt halvparten.
Lokalpatriotisme spilte sannsynligvis også inn, for det var en hortensmann som til slutt glad og fornøyd kunne kjøpe Frosks eneste LP for 2.100 kroner.

Etter hva Gjengangeren har brakt på det rene syntes kjøperen plata ble “noe dyr”. På den annen side er “Kråker i lufta” en plate han (sitat) “alltid har ønsket seg” men ikke hatt muligheten til å kjøpe før nå så han er fornøyd.
Selgeren er enda mer så. Han karakteriserer prisen han fikk i helgen som “spinnvill”.

Frosk-LP-en som ble solgt for 1.050 i helgen, og som ikke hadde tekstinnlegget, var for øvrig på “billigsalg” på QXL for noen uker siden. Den ble lagt ut til salg for 350 kroner, men fikk ingen bud i første salgsperiode.
Først da selgeren la ”Kråker i lufta” ut på nytt og den konkurrerte direkte med 2.100 kronersplata fikk selgeren bud ... og endelig salg for LP-en til 1.050 kroner.

Det har ikke lykkes Gjengangeren å få klarhet i når “Kråker i lufta” blir allment tilgjengelig igjen, men det skjer sannsynligvis ikke før til neste år.
Som verdens største plateselskap – med Beatles, Rolling Stones og U2, og i den andre enden av aldersgruppen Justin Bieber, Lady Gaga og Rhianna i stallen – er det andre plater som har fokus foran et band fra Horten.