– Siden disse elevene begynte på medielinja har de hele tiden jobbet digitalt. Elevene er svært dedikerte og har gjennom lang tid jobbet bra i dette faget. Vi er innom fotohistorie, men det blir noe helt annet å prøve selv, sier faglærer Renate Bruun.

Del på Facebook


Kurset elevene nå har vært igjennom på Preus museum består av to deler. Den første kursdagen fikk elevene lage sine egne kameraer av malingsspann, såkalte pinhole-kameraer.


Med seg hjem etter første kursdag fikk elevene kameraet ladet med svart-hvitt film. Torsdag fikk de mulighet til å fremkalle filmen selv, samt å kopiere bilder.

– Det er første gang jeg har vært i et mørkerom. Det var veldig morsomt. Selv om vi trolig aldri kommer til å få brukt for denne erfaringen er det morsomt å se hvordan de fremkalte bilder før. Det gir en bedre forståelse for fotografi, sier Anders Heggestøyl.


Sammen med klassekameratene Robin Fritzon og Daniel Zachariassen møter de tre Gjengangeren utenfor rommet med de røde lampene.
De tre har gjort seg opp noen tanker om hvordan det måtte være å jobbe som fotograf før den digitale metoden ble tatt i bruk.


– Å fotografere analogt krever mer planlegging, prosessen tar lang tid og metoden er sårbar, sier Heggestøyl.


– Å fotografere analogt kan nesten sammenliknes med papiravis, kontra nettavis. Nettavisen kan oppdateres kontinuerlig, mens papiravisen kommer ut kun en gang i døgnet, skyter Robin Fritzon inn.