– Veldig mange sier det har vært det beste vikingmarkedet noensinne, forteller høvding i Borre Vikinglag, Kim Hjardar, etter at det ellevte vikingmarkedet på Borrehaugene er over.
Noen nøyaktige besøkstall foreligger ikke ennå, men anslag tyder på årets marked er et av de aller best besøkte, i hvert fall i nyere tid.
– Med smått og stort har det vært cirka 8000 - 9000 besøkende, opplyser Hjardar.
– Det er veldig bra og opp mot det beste vi har hatt, tilføyer markedsføringsansvarlig Vigdis Helmersen, som mener det kun var i vikingmarkedets første leveår at tallene var høyere, da med et besøkstall på drøye 12 000.

I går startet opprydningsarbeidet, og et hopetall med telt og vikinger skal være borte i løpet av tirsdagen.
I alt samlet 700 - 750 vikinger fra inn- og utland seg på Borrehaugene denne helgen, selv om arrangørene hadde satt et tak på 600.
– Det har vært en enorm pågang av søkere, og mange av dem har vært så gode at vi ikke har kunnet si nei. Samtidig som veldig mange bare har dukket opp med teltene sine, og når de for eksempel kommer helt fra Russland, sier vi ikke nei, forteller Hjardar.
Og til tross for en bataljon med bevæpnete vikinger, har ingen funnet veien til Valhall etter helgens bataljer.
– Det er ingen sverd som har bommet på skjoldene og ingen fakler som har havnet i folkemengden. Folkehjelpa har kun registrert en dårlig rygg, en forslått tå og et flåttbitt. Det er helt utrolig, framhever vikinghøvdingen.

Viktig for borrevikingene er det også at årets marked kan ha medført et overskudd som vil dekke inn forrige markeds underskudd på drøye 100 000 kroner.
– Vi hadde budsjettert med å gå i null, men håper å kunne dekke inn underskuddet fra sist gang, som kom da søndagen regnet bort, opplyser Hjardar.
Totalbudsjettet er på om lag 400 000 kroner, noe som ifølge Hjardar er et lite budsjett. Markedet baserer seg på dugnadsarbeid og har ingen lønnete stillinger.

Borre vikingmarked er et av de største vikingmarkedene i Norden, sammen med Moesgård i Danmark og Foteviken i Sverige. I år ble vikingmarkedet i Foteviken arrangert samtidig som det på Borre, noe som skapte unødvendige bekymringer.
– Mange fryktet at vi ville miste mange til Foteviken, men tvert imot kom de til oss isteden, konstaterer en meget fornøyd høvding.