Oskar (16) ble rikskjendis over natta

Syv måneder filminnspilling med lange dager. Det var hverdagen for unge Oskar Sandven Lundevold, opprinnelig fra Horten.

Syv måneder filminnspilling med lange dager. Det var hverdagen for unge Oskar Sandven Lundevold, opprinnelig fra Horten. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TV-serien «Halvbroren» hylles landet rundt. NRKs nye storsatsing er på alles lepper. Midt i det hele står hortensgutten Oskar Sandven Lundevold.

DEL

– Jeg ser på Horten som byen jeg kommer fra, selv om jeg bodde der fram til fjerde klasse, forteller Oskar Sandven Lundevold (16).


Søndag så over en million TV-seere han i rollen som Barnum i første del av «Halvbroren», basert på storselgerboken med samme navn. Mandag var telefonen til Oskar skrudd av. I sin første TV-rolle noensinne har gutten, en av seriens hovedpersoner, blitt rikskjendis over natta. Aftenposten, Her og nå, Stella, Spirit, pluss kjente og ukjente mennesker, alle vil visst ha en bit av han i dag. Responsen har vært mer enn man kunne drømme om, mener Tønsberggutten som fortsatt har pappa og flere gode venner i sin tidligere hjemby.


– Det har vært hektisk, men det er kjempegøy at så mange liker serien, sier han.

Måtte farge håret

Det var mamma Thea som i sin tid tipset sønnen om artikkelen i Dagbladet, der produksjonsselskapet Monster søkte etter unge talenter til å fylle rollelista i deres nye storsatsing. Oskar sendte inn bilder og video av seg selv, og kunne nesten ikke tro det da han ble kalt inn til audition.

Jeg reiser gjerne til Hollywood om muligheten byr seg.

Oskar Sandven Lundevold


Først ved tredje gangs innkalling og med beskjed om å farge håret brunt begynte det å demre for gutten at dette skulle gå veien.

– Veldig skummelt

Han husker godt første dag på innspilling, i en gammel Buick sammen med godt etablerte Jon Øigarden og Frank Kjosås. Og et digert kamera rettet mot ham.


– Det var veldig skummelt, jeg hadde jo aldri gjort dette før. Frank, Jon og jeg fikk regi gjennom en skurrete høyttaler. Jeg var superstressa, men Frank sa jeg bare skulle slappe helt av, erindrer Oskar.


Motspiller Kjosås får han ikke skrytt nok av, han ble en viktig inspirator og mentor under den 7 måneder lange innspillingen. Året uten sommerferie, lange dager med fullt fokus på film og lite tid til skole og venner. Oskar ville ikke valgt det annerledes.

Borte i 70 dager

– Jeg var borte fra tiendeklasse i 70 dager og jobbet knallhardt hver dag. Da jeg kom tilbake måtte jeg jobbe minst like hardt for å klare å komme meg inn på videregående. Det klarte jeg, sier han ettertenksomt.

Overgangen fra en hverdag med filmmagi til å plutselig sitte på skolebenken var tøff, innrømmer Lundevold. Å måtte si farvel til den usikre, men skarpe gutten Barnum, var virkelig vemodig.


– Det var trist å ikke lenger kunne gjøre det jeg virkelig elsker og jeg begynte å trene en del for å få utløp for en del frustrasjon, forteller han om tiden etter innspillingen.

Kom i stemmeskiftet

I postproduksjonen støtte filmskaperne i tillegg på en uventet utfordring. Da Oskar skulle legge voiceover på rollekarakteren hadde han bokstavelig talt vokst fra sitt alter ego.


– Jeg hadde kommet i stemmeskiftet, og forsøkte å snakke med så lys stemme som mulig. Stemmen min ble pitchet til et høyere register, ler han.

10. desember, ganske nøyaktig ett år etter at innspillingen var ferdig, møtte Oskar skuespillere og produksjonsteamet på nytt til premierefest og forhåndsvisning av «Halvbroren». Her måtte en svært rørt Lars Saabye Christensen ty til tårene under visningen. Da gikk det smått opp for Oskar hvor stort «Halvbroren» kunne bli.

Solgt til USA

– At han ble såpass fornøyd med resultatet, det er nesten best av alt, sier han og smiler.


«Halvbroren» er allerede solgt til en rekke land, blant annet USA. Selv om smaken på skuespilleryrket virkelig har satt seg på ganen, tar gutten bak Barnum det hele med stor ro.


– Jeg vet ikke hva som skjer framover, men jeg kommer til å fortsette med å dra på auditions, og jeg reiser gjerne til Hollywood om muligheten byr seg, ler han.

Artikkeltags