For tre uker siden flyttet Nina Irslinger inn i Søndre Enggate i Horten. Nå skal hun være vikarierende kantor i Horten, da Åse Igland Berg skal ut i foreldrepermisjon.


– Jeg har fått en helt fantastisk mottakelse i Horten. Nå gleder jeg meg til å få vist meg litt fram, sier hun med tydelig aksent i stemmen.

USA, Tyskland og Norge

Nina er født i Pennsylvania i USA, men flyttet til Tyskland da hun giftet seg med en tysker. Etter fem år der gikk ferden videre til Norge.
– Jeg fant meg ikke helt til rette i Tyskland. Det var veldig høye forventninger der og et sterkt konkurransepreg. Norge er en mellomting mellom USA og Tyskland. Blant annet er det ikke så tett befolket i Norge, Det liker jeg, forklarer hun.

Allerede som 14 åring begynte hun som organist, som er en stor del av det å være kantor.
– Jeg pleier å si at organistyrket er den røde tråden i livet mitt. Jeg har byttet land, språk og mann, men å være organist vil jeg ikke slutte å være.

Klar for eventyr

Egentlig er Irslinger kantor på Evje i Aust-Agder. Der har hun vært i 24 år.
– Nå som min yngste datter har flyttet hjemmefra fant jeg ut at nå har jeg en mye større frihet. Derfor ville jeg prøve ett annet sted i ett år. Nå vil jeg forsøke å klemme inn flest mulige opplevelser i løpet av tiden i Horten. Snart skal jeg blant annet begynne på kurs i magedans.

Tok Guinness-rekord

Nina Irslinger er kanskje ikke helt det en forventer at en kantor skal være. Hun er veldig sprudlende og fargerik og misliker ting som er kjedelig og A4. For noen år siden satte hun Guinness-rekord i å spille orgel sammenhengende i hele 36 timer.
– Det viktigste når du skal gjøre noe sånt er at du klarer å slappe av mens du spiller. Dessuten var det sånn at for 60 minutters sammenhengende spilling fikk jeg fem minutter pause. Dette sparte jeg opp og etter fire timer fikk jeg 20 minutter på en madrass midt på natta. Ingen annen organist i Norge har gjort dette. Jeg mistet rekorden, men har planer om å prøve igjen en gang.

Kun amerikansk musikk

Da amerikaneren fikk vikarjobben i Horten var det en engelskmann som nesten nådde opp. Han trengte likevel ikke å gå tomhendt fra intervjurunden.
– Faktisk så har han min jobb på Evje nå. Og har bor i huset mitt, ler hun.
Som en introduksjon til den nye kantoren blir det arrangert en konsert med Irslinger i Horten kirke søndag 9. september.
– Det blir kun amerikansk musikk som er populært i kirkene. Jeg synes det er best når jeg skal vise mitt eget særpreg. De fleste er nok ikke så kjente i Norge, men George Gershwin og Aaron Copland har flere hørt om. Med meg har jeg May-Britt Forsberg Hovdenak fra Holmestrand. Hun har studert i USA og jeg følte at det var naturlig å spørre henne.

Utfordrende orgel

– Hvordan synes du det er å spille på orgelet i Horten kirke?
– Det er et større orgel enn jeg er vant til. Og det er vanskelig og upresist å spille på. Det er gledelig at det snart skal renoveres. Det blir et utrolig løft for Horten når det er ferdig. I slutten av januar starter jobben med renoveringen

I tillegg til orgelspillingen er Nina en lidenskapelig syklist som drar på lange turer.
– Jeg har syklet fra Nordkapp til Lindesnes og har flere bilde- og musikkforedrag om dette og andre turer. Jeg har også syklet 270 mil fra New York til San Francisco i tre måneder helt alene.
Som kantor vil Irslinger spille i Sentrumskirken og Løvøykapellet i tillegg til Horten kirke.