Gå til sidens hovedinnhold

Mesteren ble slått av lærlingen

Artikkelen er over 7 år gammel

Vestfold Fotograflaug mente at to av bildene til Caroline Smith fortjente diplom.

Det jubles i studioet hos fotograf Helle K. Hagen. Ikke nok med at hun har fått diplom for et portrett hun tok: Lærlingen hennes, Caroline Smith, kunne hente med seg to diplomer.


Vestfold Fotograflaug er en underavdeling av Norges Fotografforbund. Hvert år kårer de sine beste bilder i kategoriene barn; brudepar; familie; portrett og åpen klasse.


Caroline fikk diplom for et barnefotografi og et bryllupsbilde, mens arbeidsgiver og læremester Helle ble hedret for et portrett.

– Fløt på flaksen

Brudebildet som Caroline fikk heder for ble tatt i fjor - før hun overhodet hadde rukket å begynne i lære hos Helle.


– Har du noe å lære av Helle, hvis du allerede var så flink før du begynte hos henne?


– Absolutt! svarer lærlingen med ettertrykk. Du kan si det slik at tidligere fløt jeg mye på flaksen. Her hos Helle får jeg mer kunnskap om hva jeg faktisk driver med.

Fra hobby til proff

De to har kjent hverandre i mange år, helt siden Caroline fikk praksis hos hortensfotografen i forbindelse med at hun gikk på medielinjen.


– Dessuten har jeg fotografert barna hennes, forteller Hagen.


Likevel var det ingen selvfølge at Caroline skulle ønske å gå i Helles fotspor.


– Jeg jobbet i tre år som legesekretær, men jeg følte at jeg visnet i den jobben, innrømmer Caroline åpenhjertig.


Det var foto hun levde og åndet for.


– Jeg har gått på skole, men det er ti år siden. Nå følte jeg at jeg trengte å lære mer og ta steget videre fra å være en hobbyfotograf til å bli profesjonell. Det er mye jeg ikke kan. Helle er fryktelig flink når det gjelder bilder av familier, portretter og barn. Dessuten trenger jeg å lære mer om lyssetting.


– Og jeg var klar for å ta inn en lærling nå, skyter Helle inn.

Lett å se forskjell

Caroline Smith kunne godt satset på en tryggere tilværelse. Å livnære seg som fotograf er ikke alltid så enkelt. Men begge er enige om at det gjelder å satse på det man brenner for.


– Jeg valgte ikke dette for å bli millionær, sier Caroline. – Det er ikke noe annet jeg har lyst til å holde på med.


– Mange mener kanskje de klarer seg uten en profesjonell fotograf, dersom de eier et kamera og har ervervet litt kunnskap om kunsten å fotografere?


– Det er sant, men vi ser raskt forskjell på bilder tatt av glade amatører og oss profesjonelle, sier Hagen.


– En onkel med speilreflekskamera som tar brudeparet med ut i skogen, klarer sjelden å få et profesjonelt resultat, istemmer Smith.


– Vi har hatt kunder her som har vært på gråten fordi de angret på at de valgte å spare penger på brudebildene, forteller Hagen.

Minner for livet

Verken mesteren eller lærlingen tror de kommer til å bli arbeidsledige med det første.


– Bryllupsmarkedet kommer nok ikke til å forsvinne, sier Caroline. – Ofte tenker jeg på hvor ufattelig heldig jeg er, som har denne jobben. Vi lager jo minner for livet.


De gleder seg også med fotograf Jon Klasbu, som ikke bare hentet hjem tre diplomer, men som attpåtil høstet en bronsemedalje for ett av bildene sine.


– Men dere er konkurrenter, er dere ikke?


Helle K. Hagen rister på hodet.


– Vi er kolleger, sier hun med ettertrykk.

Kommentarer til denne saken