Kålrabimassakre

PLAFFET LØS: Edvard Munch, spilt av Morten Milde, trodde at kålrabihodene var kunstkritikere. Han plaffet løs på dem i sinne. Foto: Trude Brænne Larssen

PLAFFET LØS: Edvard Munch, spilt av Morten Milde, trodde at kålrabihodene var kunstkritikere. Han plaffet løs på dem i sinne. Foto: Trude Brænne Larssen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Neste helg kan du reise 111 år tilbake i tid og møte en gær’n kunstner med pistol: Edvard Munch.

DEL

Stykket “Never, kuler og flasker morfin” er skrevet av Andrew J. Boyle på bestilling av Vestfoldfestspillene.– De ville ha en egen Munch-dag på programmet, og siden Åsgårdstrand er et lite sted, tenkte jeg at vandreteater kunne være en måte å gjøre det på. Hvert sted vi besøker underveis i forestillingen er på en eller annen måte knyttet til Edvard Munch og viktige episoder i hans liv, nærmere bestemt i det dramatiske året 1902, forteller den opprinnelig skotske dramatikeren.

1902 var et år da det toppet seg for den berømte kunstneren. Boyle har fordypet seg i malerens egne tekster.
Elskerinnen hans, Tulla Larsen, forsøkte å tvinge seg inn i Munchs liv igjen med et selvmordsforsøk. Og Johannes von Ditten var på krigsstien.
– Han bodde i en flott villa i Åsgårdstrand, og hadde mye uoppgjort med Munch. En dag var porten hans blitt ødelagt, visstnok av gutter som var på besøk hos Munch der de drakk store mengder vin, forteller Boyle.
Von Ditten ville ha et oppgjør, men det endte med at Munch fikk folkene omkring til å være med på å håne ham, med tilrop som: “Von Ditten, banditten! Brekk ‘n av på midten!”
– Munch slo ham rett ned, med to slag, ler Boyle.

Samtidig var Munch svært paranoid. Han fikk for seg at kålrabihodene i hagen var kunstkritikere som snakket stygt om ham, og han fyrte av den ene pistolskuddet etter det andre for å hevne seg på dem. Også tulipanene hvisket og tisket seg imellom, slik Munch opplevde det.
– Det blir et stykke med mye humor. Munchs egen humor, understreker Boyle.
Fullt så morsomt var det kanskje ikke da kunstneren presterte å skyte av seg fingeren. Tulla Larsen stormet av gårde for å hente hjelp.
– Det var det siste han så av henne, forteller Boyle.

Morten Milde spiller rollen som Munch.
– Mitt forhold til Munch har vel vært omtrent som hos de fleste nordmenn. Jeg har sett bildene hans og alltid hatt et sterkt forhold til dem. Kristianiabohemen fascinerer. Det var den tidens rock ’n roll-gutter. Samtidig var vel Munch over gjennomsnittet opptatt av døden. På en måte synes jeg han har mye til felles med Jim Morrison, vokalisten i The Doors. Begge var drivende dyktige i det de drev med, og temmelig gærne.
Monica Hjelle har rollen som stykkets forteller, og binder det hele sammen samtidig som hun skal illustrere stemningsskifter. Hun er også godt kjent med Munch fra før.
– Jeg spilte faktisk Tulla Larsen i en dokumentar som ble laget i Fredrikstad for ikke lenge siden.

Men er vår tid egentlig så annerledes enn den som fantes for drøyt hundre år siden?
Ja, på noen områder, mener Boyle.
– I dag er Åsgårdstrand et fredelig sted. Den gangen kokte det her, og særlig i sommermånedene. Pistol var faktisk ikke så uvanlig. Mange hadde nok en liggende i kjøkkenskapet, og de fyrte dem av når de var i humør til det. Det var hit bohemen kom for å feste. Deilige tider, sier dramatikeren.
Stykket vil bli framført i tre omganger lørdag 22. juni.

Artikkeltags