For den middels interesserte kulturvandreren i Horten er det gode tider i møte. Juni ligger an til å bli folkefestmåneden, der både idretten og musikk i flere sjangere preger de fire helgene i denne første sommermåneden. Her følger et utvalg av det som skjer framover.

Flying start

Juni brakstarter med 100-års jubileet for militær luftmakt. Start var navnet på flyet og markerer også starten på folkefestmåneden der Horten, og spesielt Karljohansvern, blir bakteppe for den historiske feiringen.


Samme helg spilles det opp til dans på Nykirke. Billettene til “gøy på landet”-festivalen er snart utsolgt og det lover derfor godt for Hortens største bygdefest – for ikke å snakke om bygdehuset, som får alt av overskuddet.

200 fotballag

I Lystlunden ventes i tillegg et solid innrykk samme helg. Da avholdes den tradisjonelle kanalcupen i regi av Ørn Horten. Nærmere 200 fotballag i alderen 6–12 år spiller på 20 baner og det er ventet nærmere 5000 mennesker til arrangementet.


Helgen etter er det færderseilas for alle pengene. 65 ganger har seilasen gått over mållinjen i Horten. Festen ble behørig omtalt i gårsdagens avis. At dette er en av de virkelig store i byen, er det vel neppe noen tvil om.

Folkefest i Åsgårdstrand

Med godt og vel 10.000 publikummere satte Åsgårdstrandsdagene i fjor publikumsrekord. Erfaringen fra fjoråret viste at å legge arrangementet utenom Færderseilasen ga Åsgårdstrandsdagene et skikkelig boost. I år er derfor folkefesten i Åsgårdstrand helgen etter seilasen og frister med salgsboder, tivoli og kostymetog, for å nevne noe.


– Vi har et godt tilbud til barn og unge. Watergames i havnebassenget er jo unikt, det er ingen andre som har noe slikt, sier styreleder Harald Tveitan fornøyd.


Til Åsgårdstrandsdagene kommer i tillegg ikke ukjente Morten Abel. Konsertene i Munchparken er en kjær tradisjon og Tveitan håper at så mange som 700 mennesker finner veien hit når Abel står på scenen.
– i tillegg har vi lokal forankring i Kulturskolen. Uten lokale krefter stopper Åsgårdstrandsdagene, sier Tveitan fornøyd.

Garden kommer

Samme helg blir det storinnrykk med marsjerende korps i Horten. Tradisjonen med Ynglingefestivalen holdes annenhvert år. Mer enn 20 påmeldte musikkorps, fra Risør til Røyken, er i år påmeldt. De gjør Lystlunden og Borreparken til en fargerik opplevelse med messing og treblås i Sousas ånd. Kaninen i hatten er i tillegg et besøk fra Hans Majestet Kongens Garde, som holder drilloppvisning i Lystlunden.


Bare to dager etter er det strykernes tur til å svinge buen. Horten Kammermusikkfest trekker internasjonale navn til Gamlehorten Gjestegård. Program met staves med brask og Brahms, Mozart og Beethoven.


Stjerneskuddet Eivind Holtsmark Ringstad, som nylig ble kåret til vinner av Eurovision Young Musicians, er en sentral aktør på sankthansaften. Det samme er kunstnerisk leder, Kari Ravnan.

Luftakrobatikk og fyrverkeri

Vestfold festspillene er godt i gang i slutten av juni, men til tross for at det aller meste foregår i Tønsberg, er selv arrangørene enige i at årets folkefest foregår i Horten. Med Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og et spesialskrevet luftakrobatikk ballettshow med en Tiger Moth i hovedrollen blir fyrverkerikonserten alt det man kjenner festspillenes livbøye og et av Vestfolds store kulturarrangementer som.


Etter festfyrverkeri på Vollen kan Horten endelig slappe av med en rolig dag i parken. I den aller siste junidagen blir det nemlig familiepiknik og “verden i Horten” rundt paviljongen i Lystlunden. Med mat fra alle verdens hjørner, underholdning og lek for store og små, kan dette fort bli en verdig avslutning på folkefestmåneden juni.