Gå til sidens hovedinnhold

Farger klær med manneurin

Artikkelen er over 9 år gammel

Alt skal gjøres på gamlemåten på et vikingmarked. Også klesfarging med urin.

Først fredag kveld er det offisiell åpning av vikingmarkedet på Borre. Men for noen ekstra interesserte er aktivitetene godt i gang nede ved Prestegårdstranda.
Det sies at du ikke kan lære en gammel hund nye triks, men vikingene blir aldri utlært.


Her er det sykurs, langing av langbue, smikurs, og slåssing på timeplanen for de lærevillige. Et av de mer spesielle kursene er farging av klær med vaid. Det vil si plantefarging av klær. Det spesielle med vaid er at for å få den karakteristiske blå fargen må det tilsettes urin.

– Skal være morgenurin

– Vaid ble brukt i vikingtida og jernalderen helt til man oppdaget indigo. Vaid oppløses i urin og skal stå og gjære i tre dager. Men det er veldig viktig at det er urin fra en mann som spiser og drikker godt. Og så må det være morgenurin, forklarer Tove Lodal som har reist fra Danmark til Borre vikinglags marked.


En annen som har reist fra Danmark er Harald Juul. Han har laget runesteinene i Borreparken og utenfor Midgard historisk senter.
– Jeg har steiner stående i Danmark, Island, Sverige og her i Norge. Mønsteret på steinen Juul har laget som en takk til Horten kommune har han hentet fra smykker på seletøyet til en hest fra Borrefunnet.
– Det må være en arabisk klapperslange med turban. Nå holder jeg på med et typisk dyr av et slag. Dyrene så merkelige ut i vikingtida. Vi kaller det bare slyngedyr, forklarer han.

Glemme radio og TV

Høvding Bjørn Erik Frigaard i Borre Vikinglag ser svært avslappet ut der han rusler rundt på Prestegårdstranda.
– Nesten alt går etter planen. Så jeg bare går rundt og pynter opp og ser til at folk har det bra, slik en høvding skal gjøre. Markedet er en kjempedugnad og vi jobber etter et system: Folk får en oppgave, og så gjennomfører de den, sier han.
Hele uka skal han og de andre vikingene bo i utkanten av Borreparken ned mot stranda.
– Det beste med vikinglivet er at du kan glemme strøm, radio og tv. Telefonen kan du slå av. Krigen i Afghanistan kan du glemme i noen dager. Melde deg litt ut og finne tilbake til elementene. Leve med været og bålet.

Kveldskos med vikingene

Over 700 vikinger fra 12 nasjoner kommer til Borre denne uka. Likevel har de måttet si nei til en del.
Nytt av året er et kveldsarrangement på fredagen.
– Vi gjør et forsøk og ser om folk vi være med oss på kveldstid. Vi ønsker å inkludere folk og få sjansen til å snakke med oss. Og så er det boder og underholdning som vanlig, forteller Vigdis Helmersen i Borre Vikinglag.
– Vi kommer til å ha enda flere bål og fakler. så håper jeg noen skrur av vifta der oppe sånn at vi får en røykdis her i skumringen. Da blir det lett å fantasere seg bakover, sier høvdingen drømmende.

Setter opp buss

Tidligere år har det vært antydning til parkeringskaos under markedet. det ønsker vikinglaget å gjøre noe med i år.
– Vi har fått låne parkeringsplasser ved Borre ungdomsskole, Borrehallen og på Bakkenteigen. Så settes det opp skyttelbuss fra disse stedene store deler av dagen lørdag og søndag. Og så oppfordrer vi folk som bor i Horten og Åsgårdstrand til å sykle eller gå, sier Truls Arnesen i Borre Vikinglag.

Kommentarer til denne saken