– Ikke kast gamle postkort, og for all del: ikke fjern frimerket, råder Leif Preus. Han er selv lidenskapelig filatelist, men samler ikke bare på frimerkene. Kortene er en like sterk pasjon.

Del


Til helgen viser han noe av samlingen, deriblant Hortens eldste postkort, på Gamlehorten Gård under Julemarkedet - blant annet en montasje av postkort fra unionsoppløsningen i 1905.


– Disse ble sett av 23.000 mennesker under en utstilling i Oslo i 2005, deriblant både den norske og den svenske kongefamilien, forteller Preus Stolt.


Flaggbilder var populære, men det er Hortens historie som interesserer ham mer enn noe annet. Store deler av postkortsamlingen viser motiver fra et fordums Horten, før gatene var asfalterte og bilene dominerte bybildet.


– Da postkort fremdeles var et forholdsvis nytt fenomen i Norge, var det forbudt å skrive på baksiden. Den var nemlig forbeholdt adressefeltet, forteller Preus. – Her er ett med motiv fra kanalen, og se her har du Horten havn, slik den så ut for nesten hundre år siden.

Noen av de gamle og verdifulle postkortene har Preus forstørret og satt i glass og ramme, slik at flere enn bare de aller mest pengesterke kan ha glede av dem. Disse blir å få kjøpt til helgen.


– Dette er et av de fineste julemotivene fra Horten jeg kan tenke meg, sier han og viser til et håndkolorert postkort fra Karljohansvern. Motivet kunne nesten vært fotografert i dag, hadde det ikke vært for den hestetrukne sleden som passerer Horten kirke.