Gå til sidens hovedinnhold

Brække brenner for Bruserød

Artikkelen er over 9 år gammel

Jon Brække overtar ledervervet i Borre Historielag.

Den som ikke kjenner sin fortid har en fattig framtid, hevdes det rundt bordet.

Del på Facebook


– Det ligger i formålsparagrafen vår, forklarer Eli Kari Høihilder. – Vi skal bevare den lokalhistoriske identiteten i nærområdet, både for de som har vokst opp her, og for innflytterne.
– Vi er en stor forening med mer enn 400 medlemmer, men vi hadde gjerne sett at flere yngre meldte seg inn i historielaget, skyter Jon Brække inn.

Sammen med en håndfull ildsjeler har han påtatt seg oppgaven å lede historielaget i tiden som kommer, og selv om høstprogrammet ennå ikke er vedtatt, har de en rekke planer for tiden som kommer.
– Blant annet skal vi på tur den 4. juni, til Bergverksmuseet og Sølvgruvene i Kongsberg, forteller Brække. – Dernest blir det olsokfeiring på Bruserød, tradisjonen tro. Jeg brenner litt for Bruserød og håper vi kan fylle gården med en rekke forskjellige aktiviteter, legger han til.
Han sikter til den gamle skysstasjonen som eies og drives av historielaget.
– Den dugnadsinnsatsen som mine forgjengere og medlemmene har lagt ned i gården er formidabel. Håpet mitt er at vi skal kunne invitere Hortens befolkning og byens foreninger til å benytte seg av stedet. Jeg er opptatt av at det skal brukes, sier Brække.

Å være opptatt av å ta vare på lokalhistorien, handlet ikke bare om å bevare allerede kjente fornminner. Det dreier seg like mye om å være på oppdagerferd og finne nye. Det er ikke lenge siden Odd Kristian Larsen fant rester av fossilt landbruk og tydelige plogfurer på Gunnerødbrekka.
– Det lå en liten husmannsplass oppi bakken der, som het Bakken. Det er den Bakkenteigen har navnet sitt etter, forklarer Larsen. Han har trålet området sammen med blant annet professor Bjørn Myhre og funnet mye interessant. Til høsten vil det bli arrangert turer med Odd Kristian Larsen som guide, blant registrerte og uregistrerte kulturminner.
– Men er det ikke et paradoks at bulldoserne i nordre del av campusområdet på høyskolen har lagt hele denne delen av skogen under en flere meter høy voll av jord?
– Alt er godkjent fra Fylkeskommunens side, beroliger Høihilder. – Der er alt i orden.
– Borre Historielag skal ikke gå inn og ta stilling til utbygginger, være seg om de ligger i Gunnerødbrekka eller på Langgrunn, understreker Jon Brække. – Til gjengjeld er det vår oppgave å belyse det i de tilfellene det befinner seg fornminner på slike steder. Vi skal være synlige i lokalmiljøet, er vår ambisjon.

Kommentarer til denne saken