Arne Hjeltnes lærer om vikinger på Borrehaugene

KJENTE FJES: Arne Hjeltnes og Frode Iversen fra NRK lager et program om arkeologi og historie. Denne uken besøkte de Borrehaugene. Terje Gansum, leder i Vestfold Kulturarv, i midten var med. Foto: Trude Brænne Larssen

KJENTE FJES: Arne Hjeltnes og Frode Iversen fra NRK lager et program om arkeologi og historie. Denne uken besøkte de Borrehaugene. Terje Gansum, leder i Vestfold Kulturarv, i midten var med. Foto: Trude Brænne Larssen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Til våren kommer en ny dokumentarserie om arkeologi og historie. Da kommer man ikke utenom Borrehaugene.

DEL

Det var et mannsterkt team fra NRK som parkerte sine biler utenfor Midgard denne uken. I spissen var programlederne Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen. For anledningen hadde de fått bistand av Terje Gansum. Han er også arkeolog og leder i Vestfold Kulturarv.


– Alle er vel interessert i arkeologi! Det er bare ikke alle som vet det ennå, ler Hjeltnes.
Han legger ikke skjul på at det er han som er lekmann i denne sammenhengen, men han kan være en god programleder likevel, kanskje nettopp fordi han lærer underveis.

Vikingene var et gjestfritt folk. Vigrid har rett og slett valgt seg feil helter
Arne Hjeltnes

Har lært mye

– Hva har du lært hittil, Hjeltnes?
– Masse! For eksempel har jeg lært mye om skipreide, det vil si vikingtidas fylkesinndeling. Den gangen ble landet delt inn etter hvor mange skip man kunne stille med i en eventuell krig. Det var 272 skipreider, alt i alt. Kysten som regjerte, naturlig nok. Kommunikasjonsmidlene den gangen var jo stort sett på kjøl. De kunne nok ikke bidra med så mange skip i innlandet, for eksempel i Lom-traktene.
– Og hvis du skulle sette karakter på Hjeltnes’ kunnskaper så langt, Iversen? Hva ville han fått?
– Han gikk ut veldig lavt i starten, men nå drar det seg mot en femmer, spøker arkeologen.

Handler om alle funn

Programmet skal absolutt ikke bare handle om vikinger.
– Vi tar for oss funn helt fra de første bosettingene i Norge, og fram til nyere tid, forklarer arkeolog Iversen. – Bronsealderen er jo også spennende. Programmet skal handle om alt vi har rundt oss, natur og landbruk, makt og handel.
– Nordmenn har jo til alle tider hatt mye kontakt med verden utenfor, og det allerede lenge før vikingtida, skyter Hjeltnes inn. – På Flakkhaug ved Avaldsnes i Rogaland har man for eksempel funnet romerske våpen og mynter.

– Vikinger gjorde mer enn å krige

De to NRK-medarbeiderne synes det er et paradoks, for de har fått med seg nyhetene om at den nynazistiske organisasjonen Vigrid bruker Borrehaugene til sine ritualer.

LES OGSÅ: Vigrid bruker Borrehaugene


– Da har de jo rett og slett valgt seg feil helter, slår Hjeltnes fast. – Vikingene var et gjestfritt folk, som slett ikke bare kriget med alle de kom i kontakt med. Tvert imot var det mye handel og kulturutveksling, allerede den gang. Motvekten til slike vrangforestillinger må være mer informasjon og mer kunnskap.
Iversen er helt enig. – Ved Gokstad har man jo til og med funnet mynter og smykker fra Pakistan. Også her på Borre er det mange funn som peker østover. Det skulle disse nazisympatisørene ha visst.
 

Artikkeltags