"Gulosten" fra Horten blir tegneseriehelt

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Smugleren og motstandsmannen Johannes «Gulosten» Andersens liv, utgis i tegneserieform.

DEL
Det er tegneserieskaperen og journalisten Kristian Krohg-Sørensen fra Oslo, som jobber med å gi ut tegneseriebok om «Gulostens» liv. 
 
– Jeg hørte historien om «Gulosten» som hadde skutt to tyskere på Vadheim, der min bestefar kommer fra. Jeg ble veldig fascinert av denne mannen, sier Krohg-Sørensen. 
 
Johannes Andersen er ikke den mest kjente blant våre krigshelter, men han er godt kjent lokalt i Horten. 
Han bodde en tid på guttehjemmet på Bastøy, og ble etterhvert spritsmugler, kjendiskriminell, krigshelt og venn av kong Haakon.
 
Hvis alt går etter planen utgis første bok i februar, av forlaget No Comprendo Press. 
– Det er en tegneserieroman som omhandler Bastøy-livet, den såre og triste delen av livet til «Gulosten». Hans historie passer godt som tegneserie, sier Krohg-Sørensen. 
Han forteller at boka «Gulosten – Liv i helvete» er et autentisk verk. 
 
– Jeg holder meg til fakta, og bruker sitater og fraser fra «Gulosten». Det hender jeg slår sammen historier, men jeg legger mye vekt på å være autentisk. Det er en historie som egentlig overgår fantasien, der det ikke er nødvendig å jazze den opp. 
 
Tegningene til Krohg-Sørensen har et karikatur-preg, der han forsøker å skildre mellomkrigstiden. 
– Historien har humor. «Gulosten» var en mann med glimt i øyet, og den organiserte kriminaliteten framstår som litt uskyldig og likandes. 
 
– Men med alvorlige undertoner. Bastøy-fordommene om at «en gang en Bastøy-gutt, alltid en Bastøy-gutt», går igjen i boka. Ironisk nok flyttet han til Horten som eldre mann. Jeg tror han døde som en ganske bitter mann i Horten. 
 
Tirsdag er det sesongpremiere på programmet Kulturquiz på NRK 2. Der møter forfatterlaget Anne B. Ragde og Tom Egeland tegneserieskaperne Steffen Kverneland og Lars Fiske. Laget som vinner finalen og 100.000 kroner skal gi premien til et talent de velger seg. Tegneserielaget har valgt Kristian Krohg-Sørensen. 
 

Artikkeltags