Gå til sidens hovedinnhold

Kritisk til Høyres virkelighetsbilde

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du har all grunn til å være kritisk til det virkelighetsbildet Høyre trekker opp. Det er direkte provoserende når Høyre skryter av at alt går så bra, og skaper en illusjon om at økonomien blomstrer og arbeidsledigheten går ned. Nav rapporterer nemlig en markant økning i antall uføre og begrunner det med kutt i behandlingstiden av arbeid avklaringpenger.

Regjeringens kutt fører til at folk skyves over fra arbeid avklaringpenger til uføretrygd eller ender opp som sosialklienter, og dermed også ut av arbeidsledighetskøen. Det som skremmer med denne utviklingen, som forventes å øke ytterligere i 2019, er at Nav-ansatte ikke har tid til å behandle søknader om utsettelse av arbeid avklaringpenger. Det er en forferdelig situasjon for både de som blir rammet og ansatte i NAV som ikke får overført ressurser til å gjennomføre endringer i arbeid avklaringpenger, som de er blitt pålagt. Når regjeringen nå har innskrenket tiden man kan motta AAP fra 4 til 3 år, samtidig som vilkårene for forlengelse er strammet inn, gjør det at vi får en fattigdoms linje og ikke en arbeidslinje.

Det er helt avgjørende  at Nav får ressurser til å følge opp, slik at folk ikke skal ende opp som ufrivillige sosialklienter eller uføretrygdet.

Det derimot Høyre prioriterer er skattelette til de rike. Ingen, selv ikke finansdepartementet, klarer å dokumentere at skattelette til bedrifter og de med mange penger fra før, gir flere jobber. Derimot åpnes det for mer deling eller plattformøkonomi, som gir stor uforutsigbarhet både i planlegging av livet fremover og inntekt.

Og nå har regjeringen også skapt kaos i ordningen med arbeid avklaringpenger. SV vil foreslå at perioden man kan motta arbeid avklaringpenger blir utvidet igjen. Ingen er uenig i at tiltak og aktivitet er bra, men gjennom den såkalte effektiviseringreformen kutter Høyre/Frp/Venstre/Krf-regjeringen i mange budsjetter til viktige funksjoner i vår velferdsstat samt at vårt organiserte arbeidsliv er i stor fare.

Birthe Carlsen

Horten SV

Kommentarer til denne saken