– Så heldige vi er som bor i Norge, sier Kristine Cudrio Pedersen. Familien på fem og en liten hund bor høyt og fritt i åsen på Skavli, men akkurat nå mangler de friskt vann i springen.

Onsdag var Kristine en av 1400 personer i Horten nord, fra Orerønningen til Falkensten, som fikk en SMS fra kommunen med beskjed om at vannet i springen måtte kokes. Årsaken var et brudd som hadde oppstått på det kommunale ledningsnettet i forbindelse med arbeider på strekningen.

1. juni skal den gamle vannledningen på Skavli være ute av drift, men de berørte husstandene skal slippe å koke vannet så lenge.

Bruddet i vannledningen er allerede fikset, men man må vente på svar fra analysen av vannprøvene før vannet kan drikkes igjen. Det kan fort ta to dager.

Kom brått på

Kristine Cudrio Pedersen har ikke opplevd i de årene hun har bodd på Skavli at de har måttet koke vannet.

– Det kom brått på, men vi tar det med godt humør. Det at det alltid er friskt vann i krana tar jo vi som en selvfølge i Norge, sier hun, over tre dampende kjeler.

Alt som skal drikkes må koke i minst ett minutt. Vannet verken ser eller lukter noe spesielt, men Kristine tar ingen sjanser. Isbitene i fryseskapet ble kastet ut på plenen da varselet kom. Vannet i kaffemaskinen ble kokt på forhånd.

– Vi kjøper et par flasker med vann, for å drikke.

Har vann i beredskap

I kjelleren har hun en dunke med nødvann, i tillfelle krise.

– Vi har blitt oppfordret til å tenke beredskap. Dunken får stå. Dette er ingen krise, sier Kristine Cudrio Pedersen.