Krisen fortsetter. Hva nå?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Krisen vi opplever som følge av Covid-19 er fortsatt alvorlig. Mange bedrifter innenfor reiseliv i Horten har allerede gjennomført oppsigelser, og det er ikke unaturlig hvis det planlegges ytterligere oppsigelser.

Vestfold og Telemark og landet forøvrig står nok neppe bedre stilt. Mange næringer står overfor store utfordringer, det er det ingen tvil om. Regjeringens beslutning om å utvide permitteringsreglene vil kunne hjelpe mange ansatte og bedrifter. Men en utvidelse kan også føre til en uønsket innlåsningseffekt og manglende mobilitet i hos oss arbeidere.

Som lokalpolitiker i Horten er jeg svært opptatt av dette. Krisen må ikke føre til at vi mister for mange ansatte i privat næringsliv. Det er der verdiskapingen og grunnlaget for vår felles velferd ligger. Oppkonstruert uenighet fra venstresiden om at Høyre ikke er for en sterk stat har jeg liten sans for. En offentlig sektor sammen med det private er det som vil bringe oss stadig fremover, også for å lykkes med det nødvendige grønne skiftet.

Hva kan vi så gjøre i Horten? En aktiv offentlig innkjøpspolitikk, der handlingsrommet i anskaffelsesreglene benyttes fullt ut, er en viktig ting. Vi må etterspørre innovative løsninger, splitte opp kontrakter. Når tiden gjør det mulig må vi arrangere seminarer og treff, fysisk og med ansvarlig smittehåndtering der det er mulig. Reiselivsbedriftene blør. Kommunene bør ikke arrangere alt via nettet hvis det er forsvarlig og samles. Husk å bestille musikk, underholdning og kåserier, hva det måtte være, fra de mange kulturarbeiderne som nå sliter.

I Horten går noen bedrifter så det suser. Det kan føre til ansettelser av flere folk, noe som virkelig er gledelig. Krisen rammer ikke alle av oss direkte, men vi er en del av et fellesskap som berøres av krisen. Ikke bare nå, men over tid. Vi må også spørre hva kan hver enkelt av oss gjøre? Jo, vi kan overholde smittevernreglene og følge myndighetenes råd, og innenfor disse rammene kan vi oppsøke arrangementer og steder, kjøpe billetter og ta del i opplevelser sammen med andre. Følge med på om det er noen som trenger en hjelpende hånd.

For Horten er det viktig at vi skal ha noe å leve av i fremtiden. Vi er helt avhengig av at små og store bedrifter i privat sektor har gode rammebetingelser. Deler av dette kan vi som lokalpolitikere være med på å tilrettelegge for gjennom næringspolitikk, reguleringer, anskaffelsesreglement, støtteordninger, fleksibel og rask saksbehandling.

Gjennom sommeren har jeg hatt mange samtaler med næringsdrivende. Stor innsats og betinget optimisme er gjennomgangstonen. Helt nødvendig er det at vi fortsetter å jobbe sammen for at vi skal komme oss gjennom krisen. Vi tar gjerne i mot gode innspill. Vi tror på Horten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.