Brøt seg inn, ranet, utøvde vold med kniv, tang, slag og spark - nå starter rettssaken

RETTSSAK: Hele neste uke samt to ekstra dager uka etter er satt av til  ranssaken fra Rørestrand i april i fjor.

RETTSSAK: Hele neste uke samt to ekstra dager uka etter er satt av til ranssaken fra Rørestrand i april i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag starter rettssaken mot de sju mennene som i april i fjor med pistol og finlandshetter, var involvert i ran en hortensmann og frihetsberøvelse av hans kjæreste i et hus på Rørestrand.

DEL

Med sju tiltalte, like mange forsvarere, en bistandsadvokat og en tiltale fra statsadvokat Håvard Kalvåg som lyder på grov vold, frihetsberøvelse og trusler om å bli skutt av en revolver, har Nordre Vestfold tingrett belaget seg på travle dager fra førstkommende mandag og et stykke ut i neste uke.

Det er tross alt et væpnet ran av en hortensmann i 40-årene, begått av maskerte tilreisende voldsmenn som ifølge tiltalen tok seg inn i huset hans ved blant annet å klatre inn kjøkkenvinduet og etterpå gå løs på mannen og hans kjæreste med kniv og tang, slag og spark, som skal behandles.

DA SAKEN VAR FERSK: Fire fengslet etter ranet på Rørestrand

Tok kjæresten som gissel

I tillegg skal fire av de tiltalte, henholdsvis fra Vestfossen og fra Oslo, måtte svare for vold og frihetsberøvelse da de skal ha tatt hortensmannens kjæreste som gissel og pressmiddel for at mannen skulle gi dem penger og det de var ute etter.

Hun skal ha blitt truet med å bli stukket i låret med en tang, at hunden hennes skulle skytes mens hun så på og at både hun og familien skulle «tas» hvis hun stakk av eller fortalte noen om hva som skjedde.

Om ikke det var nok, skal ranerne ifølge tiltalen ha bestemt seg for å bakbinde henne med et slips de fant på stedet samt å stenge henne inne på badet mens de forsøkte å få tak i kjærestens penger og safe.

April i fjor

Da det grove ranet skjedde på Rørestrand i fjor vakte det oppsikt. Spesielt at det var fire maskerte menn som – bokstavelig talt – brøt seg inn i privatboligen ved 21.15-tiden på kvelden, og at de etterpå truet og viftet med en luftdreven Dan Wesson 6 mm revolver mot både mann og kvinne i huset.

Bruken av trusler og vold, blant annet revolver mot hodet til mannen, trusler med både kniv og tang og gjentatte slag og spark mot hode og kropp til mannen, var ikke hverdagskost for politiet i Horten. Det at både mann og kvinnen ble bakbundet, at de ble fratatt sine mobiltelefoner og bilnøkler for at de ikke skulle tilkalle hjelp var også en voldsom utvikling i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILTALE: Det er statsadvokat Håvard Kalvåg som har tatt ut tiltale mot alle sju ranerne og medhjelpere.

TILTALE: Det er statsadvokat Håvard Kalvåg som har tatt ut tiltale mot alle sju ranerne og medhjelpere. Foto:

Leieboere kom

Det var leieboere hos mannen som fikk stoppet det hele. Da de oppdaget hva som var i ferd med å skje i huset, banket de på både dører og vinduer og gjorde hva de kunne for å holde ranerne tilbake til politiet kom.

Ranerne likte denne selvtekta så dårlig at en av dem, en 35-årig mann fra Oslo, ifølge tiltalen rettet revolveren sin mot leieboerne og sa «fucking people» mens han truet å drepe dem.

Arrestert like etterpå

Tre av ranerne ble pågrepet av politiet i Drammen ikke så lenge etter «besøket» i Horten. Etter en natt i ventecelle ble de kjørt til tingretten og varetektsfengslet i fire uker mens politiet etterforsket saken.

Etterforskingen avslørte at det var flere enn de fire inne i huset – tre fra Oslo, henholdsvis 35, 34 og 26 år, samt en Vestfossenkar i begynnelsen av 30-årene – involvert i saken, men det er framgår ikke av tiltalen fra statsadvokaten hva deres roller i saken har vært.

LES OGSÅ: Tiltalt for vold – fikk en ny sjanse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AKTOR: Politiadvokat Tale Helgerød fører saken for påtalemyndigheten.

AKTOR: Politiadvokat Tale Helgerød fører saken for påtalemyndigheten. Foto:

Tre andre tiltalte

Det er først under rettssaken til uken at det blir klart hvorfor en 33-årig mann fra Tønsberg og to andre menn fra Oslo, 43 og 34 år også er på tiltalebenken i denne spesielle voldssaken fra vanligvis trygge og rolige Rørestrandsområdet i Horten.

Aktor, politiadvokat Tale Helgerød fra Horten politistasjon, får en ganske stor jobb der når hun skal overbevise tingrettens administrator, Elsa Vallevik Venjar om at de sju skal straffes etter tiltalen. På den andre siden av rettssalen møter hun forsvarsadvokatene Anja Karin Helander, Gunhild Bergan, Hilde Marie Ims, Marianne Darre-Næss, Steinar Jacob Thomassen, Sverre Sjøvold og Truls Dramer som skal tale de tiltaltes sak.

Kvinen som ble truet, bundet og låst inne da kjæresten hennes skulle ranes, vil være representert i retten ved advokat Eirik Teigstad som sin bistandsadvokat.   

Artikkeltags