(Tønsbergs Blad)

Vi går fra oktober til november. Vi går fra rosa til blått fokus. For første gang arrangeres Blå sløyfe-aksjonen i Norge.

Denne måneden er det mennene sin helse som skal stå i fokus. 30. oktober lanserte Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen Blå sløyfe-aksjonen i Norge.

Det var ikke like lett for alle gutta i Z-eiendom å ta skjegget før Movember-kampanjen satt inn.

Største kreftformen

Tall fra Kreftforeningen viser at 5 000 menn får prostatakreft i Norge årlig. Disse tallene viser at dette er den største kreftformen i landet.

– Norges mest utbredte kreftform rammer kun menn. Det er på høy tid at vi retter ekstra oppmerksomhet mot prostatakreft gjennom en slik aksjon, sier styreleder Hans-Fredrik Donjem i Prostatakreftforeningen i en pressemelding.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Hva er Blå sløyfe-aksjonen?

Blå sløyfe-aksjonen er et samarbeid mellom Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen.

Målet med aksjonen er å:

• vise at vi bryr oss med dem som har eller har hatt prostatakreft og deres pårørende

• spre informasjon og øke kunnskapen om prostatakreft

• skaffe midler til forskning på prostatakreft

LES OGSÅ: Fredrik barberer deg for en god sak

1 000 i året

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, forteller at i løpet av november mister 90 menn livet til denne kreftformen. Det betyr over 1 000 hvert år.

– Det plasserer oss i europatoppen i antall dødsfall. Derfor skal vi – hvert år, hver november – sette på oss den blå sløyfa og vise at vi bryr oss om alle dem som er berørt av prostatakreft, sier Ryel i en pressemelding.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Fakta om prostatakreft

Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.

Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen. Men også stadig flere yngre menn får prostatakreft. Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet. Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent.

LES OGSÅ: Vestfold er på krefttoppen – og dette er trolig årsaken

– Trenger mer kunnskap

Blå sløyfe-aksjonen skal gjennom hele november dele informasjon og skape oppmerksomhet om kreftformen som rammer menn. Det skal de gjøre ved å holde folkemøter, aktiviteter og salg av blå sløyfer.

Målet med aksjonen er å bli en stor og viktig aksjon for alle som lever med denne kreftformen og deres pårørende, og for dem som vil bli rammet av denne i framtiden.

– Vi trenger mer kunnskap og bedre og mer presis behandling. Derfor oppfordrer vi alle til å støtte opp om Blå sløyfe-aksjonen, sier Ryel.

LES OGSÅ: 40 meter over bakken for kreftsaken