(Tønsbergs Blad)

Under løpetesten med faren på over 60 år denne aprildagen opplever Jarle Gogstad at han ikke får puste. Han skjønner at noe er galt.

Først halvannet år senere, i oktober 2013, avslører CT-bilder at det som ble forklart som lungebetennelse og astma, er kreft i høyre lunge.

– Det var verre for familien min enn meg. Jeg tok det ikke ordentlig innover meg og var fast bestemt på at jeg skulle bli frisk.

En måned senere blir han operert, og to uker før julaften 2013 får han den beste julegaven: «Du er frisk og kreftfri».

Men denne julegaven skal vise seg å gå ut på dato.

Gir håpet nådestøtet

Nesten 32.600 mennesker i Norge fikk påvist kreft i 2015  - 1.700 av dem i Vestfold. Det samme året døde nesten 11.000 nordmenn av kreftsykdom.

Beskjeden «Du har uhelbredelig kreft» er like vond som brutal. Håpet får nådestøtet. Hva nå? Hvordan skal man forholde seg til å vente på døden?

I år som i fjor går pengene fra Krafttak mot kreft til forskning på livsforlengende behandling, samt å gi pasienter med uhelbredelig kreft lengst mulig levetid og best mulig livskvalitet gjennom bedre omsorgstilbud og god smertelindring.

 

I Vestfold går russen med bøsser mellom 8. og 16. mars (se fakta når det skjer i din kommune).

– Det ultimate målet er at all kreft skal bli helbredelig, men i mellomtiden skal vi gjøre vårt for å gjøre uhelbredelig kreft levelig. Ta godt imot våre bøssebærere og støtt opp om årets aksjon, oppfordrer generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Russen Karl Erik (18) vant kampen mot kreften: – Jeg fikk livet i gave

Første lymfer, så lunger

Jarles julegave i 2013 blir knust til pinneved snaue to år senere: «Du har lymfekreft», sier legene etter en kontroll i oktober 2015.

– Det var en torsdag. Jeg jobbet videre både torsdagen, fredagen og hele helgen. Men da jeg satte meg inn i maskinen mandag morgen, gikk jeg ned for full telling. Det var siste gang jeg var på jobb.

Jarle, som har jobbet i Larvik havn i 22 år, legges under kniven. Snaue to lymfer opereres bort, og denne gangen får han også cellegift. I april 2016, et halvår etter lymfekreftdiagnosen, får han beskjed for andre gang: «Du er frisk og kreftfri».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Men noen flekker på lungene legene ifølge Jarle først antar er væskeansamling, får en annen merkelapp da det tas røntgen rett før jul i fjor:

Kreften i høyre lunge han ble erklært frisk for nøyaktig tre år tidligere, er nå blitt til kreft i begge lungene.

For tredje gang har tobarnsfaren fått en kreftdiagnose.

LES OGSÅ: Her koser Helga seg i sola, intetanende om den livstruende flekken på armen

– Psykisk terror

Utsiktene er dårlige, men Jarle nekter å gi opp. Vevsprøver vil gi svar på hvorvidt han kan nyttiggjøre seg av immunterapi, som omtales som det største gjennombruddet for kreftbehandling på 40 år. Hvis ikke blir det cellegift. Immunterapi er for øvrig veldig kostbart–ifølge Jarle vil det koste én million kroner å behandle ham.

Hva er et liv verdt?

– De setter en pris på livet ditt. Det er psykisk terror å gå og vente på om man får immunterapi eller ikke. Alternativet ville være at jeg betalte det selv.

Jeg tok det ikke ordentlig innover meg.

Jarle Gogstad om den første lungekreftdiagnosen

Svarene på de to første vevsprøvene tilsier ikke immunterapi. Den tredje prøven er det gjort noe feil med. Det er bare én prøve igjen, og immunterapihåpet svinner hen.

Blir det bare cellegift? Det hjalp jo ikke forrige gang. Er dette virkelig begynnelsen på slutten av livet til en mann i 40-årene med to barn?

– Noe man overlever

Men når sykepleieren ringer, får han livet i gave på nytt: Det er bestemt at han får immunterapi.

– Jeg begynte å grine, forteller 43-åringen, som igjen er optimist.

 

For selv om den siste diagnosen er alvorlig, sier Jarle at han ikke har uhelbredelig kreft. Det synes han heller ingen andre har, til tross for at mange dør av kreft hvert år.

– Jeg synes kronisk kreftsykdom er bedre å si. Grunnen er at det i snitt kommer nye kreftmedisiner hver tredje dag. Så det som var uhelbredelig, kan fort bli noe man overlever. Og derfor er det viktig at folk gir penger når russen kommer med bøssene, sier han, og tilføyer:

– Pengene russen skaffer på to timer med bøsser, kan forlenge mitt og andres liv med tusenvis av timer.

Hver tredje torsdag får han én desiliter medisin verdt 56.000 kroner.

– Jeg er sjeleglad jeg får immunterapi. Jeg skal bli frisk igjen.

Slik går russen med bøsser

Årets innsamlingsmål i «Krafttak mot kreft"-aksjonen er 40 millioner kroner på landsbasis. I fjor skaffet russen på Vestfolds videregående skoler, samt pensjonistforeninger og brystkreftforeningen i fylket) en snau million kroner. Her er datoene og startklokkeslett russen går med bøsse i år (fjorårets innsamlingstall i parentes):

Onsdag 8. mars:
17.00: Greveskogen vgs (66.104,-)

Søndag 12. mars:
15.00: Sandefjord vgs (191.934,50)
16.00: Skagerak International School (25.414,-)
16.00: Re vgs (57.298,-)
16.00: Holmestrand vgs (107.042,-)   

Tirsdag 14. mars:
17.00: Thor Heyerdahl vgs (180.397,-)
17.00: Gjennestad vgs (19.564,-)

Onsdag 15. mars:
17.00: Nøtterøy vgs (118.138,-)
17.00: Horten vgs (64.535,-)
17.00: Melsom vgs (14.057,-)

Torsdag 16. mars:
17.00: Færder vgs (9.741,-)
17.00: Wang Toppidrett Tønsberg (60.776,43)
17.00: Sande vgs (52.169,-)