Kommunal kafédrift: – Ikke hør på hva de sier, se heller på hva de gjør!

SKEPTISK: Innsender Benn Solem mener kommunen bør ha andre ting å bruke penger på enn å investere i kafédrift.

SKEPTISK: Innsender Benn Solem mener kommunen bør ha andre ting å bruke penger på enn å investere i kafédrift. Foto:

Av

Det er underlig hvor hissige politikerne er på å investere i kafeer og restauranter.

DEL

MeningerFor en mannsalder siden var dette enda mer utbredt enn i dag, og det offentlige flaggskipet var «Spisevognselskapet» som ble etablert for å stå for serveringen på togene. Det er sikkert folk i dag som enda husker de hvite dukene og kelnere i hvite jakker som hadde bordservering i spisevogna. Alle sammen, både kokker og kelnere med høy faglig kvalitet, var offentlig ansatt og de aller fleste måtte ha fagbrev for å ha håp om ansettelse i staten.

Av en eller annen grunn syntes stortingspolitikerne at det var morsomt å drive med restaurantdrift, og etter som tiden gikk ekspanderte Spisevognselskapet og etablerte kafeer rundt omkring i flere byer. Direktørene som ble ansatt var gjerne eldre politikere som på denne måten fikk en retrettstilling når det ikke lenger var bruk for dem i partiet, og det er ikke få avgåtte politikere som på slutten av karrieren ble kafe- og restaurantdirektører.

Ja, politikerne syntes åpenbart at det var så morsomt å holde på med restaurantvirksomhet at de utvidet til hotelldrift også. Det er sikkert ikke så mange som husker dette, men gamle Hotel Viking i Oslo ble opprinnelig drevet av det offentlig eide Spisevognselskapet. Og Hotel Viking var slett ikke det eneste hotellet i Norge som var offentlig drevet. Etter hvert ble Spisevognselskapet omdøpt til Narvesen, og en rekke restauranter og hoteller landet over ble offentlig drevet.

Det skulle imidlertid vise seg at det ikke er nok å ha vært en hyppig gjest på restaurant eller hotell for å kunne drive innen bransjen. Til tross for meget gunstige leiebetingelser gikk Narvesens hotell- og restaurantdrift med stadig større underskudd.

Til slutt innså politikerne at de måtte overlate virksomhetene til drivere som hadde erfaring med denne typen forretningsdrift. Hotell Viking i Oslo heter i dag Royal Christiania og er i mange år driftet på en velfungerende og profitabel måte av Stordalen. Alle privatdrevne kafeer og hoteller driftes på helt ordinære forretningsmessige prinsipper og må dekke alle sine forpliktelser gjennom driften. Det er derfor de alle som en må drive rasjonelt og effektivt med høy nok avkastning til også å betale renter og avdrag på sine lån.

At lokalpolitikerne skal bruke våre skattepenger for å investere i kafedrift burde absolutt ikke være en offentlig oppgave. Vi har da langt mer presserende områder å bruke skattepengene på. Horten kommunes politikere må snart innse at det ikke er en kommunal oppgave å investere i restaurantvirksomhet.

Av relativt ferske investeringstabber i millionklassen kan nevnes Cafe Edvard på sykehjemmet og Rådhusrestauranten i Åsgårdstrand. Cafe Edvard er heldigvis historie for lengst, men kommunalpolitikerne arbeider fortsatt med å etablere helårsdrevet restaurant i det gamle rådhuset.

Til tross for at fire-fem kafedrivere ikke klarte å drive rentabelt utenfor sommersesongen så lokker politikerne nye kandidater til stedet gjennom å friste med stadig lavere husleie. Ser de ikke at dette skaper stadig større konkurransevridning og gjør eksisterende virksomheter enda mer sårbar i en situasjon hvor de trenger støtte og ikke motarbeidelse!

Våre lokalpolitikere har jo ansvar for å legge forholdene best mulig til rette for alle private selskaper som driver kafeer og restauranter og som akkurat i disse dager sliter tungt nok om ikke kommunen skal gjøre det enda vanskeligere.

Oppfordringen til folk flest blir derfor; ikke hør på hva de sier – se på hva de gjør!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags