Kjøpte bil på finn.no – plutselig lot den seg ikke styre

Artikkelen er over 1 år gammel

Langt inne på fjellet oppdaget bergenseren at firehjulsdriften på bilen han akkurat hadde kjøpt ikke virket. – Bilen ble helt ustyrlig, forteller advokat Per Albert Sætersdal.

DEL

Landet rundt (Tønsbergs Blad) [Landet rundt/DRAMMENS TIDENDE]: Høsten 2016 fant bergenseren en Nissan Pathfinder på Finn.no. Bergenseren ble enige med selger om å kjøpe bilen for 157.000 kroner, og i november hentet han bilen i drammensområdet hvor selger bor. Bilen ble solgt som den var.

Men kjøreturen over fjellet hjem til Bergen ble ikke som forventet. Ifølge kjøper oppførte bilen seg merkelig da han skrudde på firehjulsdrift, og han så ingen annen mulighet enn å skru den tilbake til tohjulsdrift.

– Bilen ble helt ustyrlig, sier kjøpers advokat Per Albert Sætersdal ved advokatkontoret Fløien i Bergen.

Regning på 47.000 kroner

Da kjøper kom fram til Bergen kontaktet han et bilverksted, og ifølge verkstedet var det noe feil med fordelingskassen. De anslo at det ville koste 55.000 kroner å reparere bilen. Kjøper krevde at selger skulle betale reparasjon, og saken ble klaget inn til Forbrukerrådet. Der fikk kjøper ikke medhold.

Kjøper stevnet da selger for Drammen tingrett med krav om prisavslag. Mens kjøper ventet på at saken skulle komme opp for retten reparerte han bilen. Regningen kom på 47.000 kroner.

Rett før jul ble kravet om prisavslag behandlet i retten. I retten hevdet kjøpers advokat at bilen hadde en mangel på kjøpstidspunktet, og han krevde derfor 47.000 kroner i prisavslag.

Selger avviste i retten at det var grunnlag for prisavslag. Ifølge selger visste han ikke om problemene med firehjulsdriften på bilen. Han brukte sjelden firehjulsdrift, men han gjorde det flere ganger mens han eide bilen og da var det ikke noe galt. Han mente derfor at det ikke er noen holdepunkter for at feilen forelå på kjøpstidspunktet. 

Han mente også at reparasjonskostnadene var for høye, og at det ble byttet ut dyre deler som ikke var nødvendige.

– Mangel

Retten gir kjøper fullt medhold.

– Retten har kommet til at det var en mangel ved bilen ved at det var montert en bakre kardangklokke som ikke var tilpasset bilen, skriver tingrettsdommer Ane Bergo. Hun dømmer selger til å betale 47.000 kroner til kjøper. I tillegg må selger betale kjøpers saksomkostninger på 16.500 kroner.

– Vi synes dommen er riktig, sier kjøpers advokat Per Albert Sætersdal. Kjøper ikke å kommentere rettssaken.

Han har følgende råd til folk som skal kjøpe bruktbil.

– Rådet mitt er å undersøke skikkelig. Har du ikke peiling på bil så ta med noen som har det eller sjekk bilen på verksted, sier Sætersdal. Til de som skal selge bil anbefaler han å fortelle alt og ikke legge skjul på noe.

Selger og hans advokat, Thomas Oftedal, ønsker ikke å kommentere dommen.

Artikkeltags