– Det er helt spinnvilt. Vi trenger sårt de tre verdenscupene som er planlagt før OL, men det resulterer samtidig i karantene hver gang vi kommer hjem – totalt 28 dager, oppsummerer hortensgutten.

Han understreker at han på ingen måte er uenig i karanteneregler, men som toppidrettsutøver med «krav» om å lykkes i OL, blir det tøffere en noensinne å lykkes i Tokyo.

– Hele EM-troppen ble testet før avreise fra Italia og ved ankomst Gardermoen. Heldig vis var alle testene negative, beroliger Kjetil.

Må ro i stua

Det nytter ikke å ligge på sofaen ei uke når du er uttatt til OL, og tirsdag ble det levert en romaskin på døra til Kjetil i Oslo.

LES OGSÅ: Italienske Michele og samboeren byttet ut Roma med Horten

– Vi må bare gjøre det beste ut av det selv om det å sitte på romaskin nå ikke er ideelt i forhold til det å ro på vannet. Men slik må det bare bli så lenge karantenen varer. Det blir ny test mandag, og hvis den er negativ, kan vi bevege oss ute igjen.

Ønsker fritidskarantene

31-åringen er helt uenig i at toppidretten har blitt prioritert under pandemien, og mener en såkalt fritidskarantene hadde vært helt uproblematisk – spesielt for OL-utøverne.

– Fort min egen del er jeg ikke i kontakt med noen under karanteneuka, og det hadde vært null smitterisk om jeg i egen bil hadde reist til Årungen for å trene med utgangspunkt i riksanlegget som kun kunne vært tillatt brukt av OL-roerne. Der ligger båtene ute, og vi er ikke i kontakt med andre. Det blir fort arrangement når vi må ha følgebåt, og det er ikke lov, noe vi imidlertid må ha av sikkerhetshensyn.

– Å få til en slik løsning er helt uten risiko for smitte, mener Kjetil og henviser til det nettopp gjennomførte europamesterskap i Italia.

LES OGSÅ:Ingvild: – Jeg har sikkert testet meg 20 ganger i løpet av de siste tre ukene

– Bortsett fra Tyrkia, som tok med seg smitte fra hjemlandet, gikk det helt greit med flere hundre mennesker samlet i et land der smitten er mange ganger større enn i Norge.

Utestengt

Årungen ligger omtrent midtveis mellom Oslo og Moss og har i mange år vært riksanlegget for rosporten. Dette er, av smitteverngrunner, stengt for tiden. Men ifølge Kjetil, er det muligheter for å ro på vannet.

– Årungen er delt mellom Frogn og Ås kommune. Roanlegget ligger i Ås der det er strengere smittevern enn i Frogner. Det betyr at jeg kan ta båten på taket av bilen, kjøre til nordenden av vannet og sjøsette båten der. Jeg kan imidlertid ikke kjøre 400 meter til til roanlegget å parkere der.

– Vi har, og har hatt, et smittevernregime som har vært strengere enn de fleste, og med tanke på OL der staten, sponsorer, norsk tipping og andre har lagt ned så mange millioner i forkant, bør det kunne ses på tiltak for å kunne løse utfordringene ved å kunne trene under maksimale forhold. Slik det er nå, blir det umulig. Eneste løsningen kan fort bli å ligge i Varese der EM gikk helt fram til OL.

Ikke mer å gi

Kjetil har ingen god forklaring på hvorfor A-finalen med 6. plass i EM ble en nedtur.

– Jeg hadde rett og slett ikke mer å gi. Det er aldri morsomt å bli slått med så mange sekunder, men det var dagen da alt var et slit. Normalt har jeg trengt noen konkurranser for å holde en hel regatta med tre løp, og selv om jeg er godt trent, har jeg ikke mange nok timer på vannet i forhold til konkurrentene. Er det sånn at vi må ha fire uker i karantene fram mot OL, er jeg veldig usikker på om vi skal kunne kjempe i toppen der, sier Kjetil til lokalavisa.