Gå til sidens hovedinnhold

Sjanseløse i VM: – Målet var medalje, og det var vi langt unna

Tufte og Borch skuffet i finalen med 5. plass

Artikkelen er over 4 år gammel

Olaf Tufte og Kjetil Borchs drøm om VM-medalje forsvant tidlig under finalen i Sarasota.

Dobbeltsculleren fra Horten Roklubb var skuffende svak etter en positiv semifinale. De var bakpå hele veien og tapte jevnt og trutt til tetbåtene.

Det ble en hard kamp om medaljene der New Zealands sterke avslutning ble belønnet med gull. De var kun seks tideler foran Polen mens Italia på bronseplass ble slått med 1,26 sekunder. Litauen var også med i medaljekampen mens Norge på 5. plass ble slått med over fem sekunder av New Zealand.

– Kjempeskuffet

Gjengangeren fikk kontakt med Kjetil Borch en time etter målgang, og skuffelsen var til å ta og føle på.

– Målet var medalje, og det var vi langt unna. Vi fikk et litt dårlig førstetak, men hang like vel brukbart med til 500 meter. Finaleløpet vårt var rett og slett preget av dårlig roing. Dessverre mye svakere enn semifinalen. Det ligner egentlig mye på forsøket der lite klaffet.

– Er det formen som rett og slett ikke er god nok, Kjetil?

– Nei, jeg er i kjempeform. Det er ikke der det ligger, sier 26-åringen til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Et annerledes ro-VM for Olaf og Kjetil

Stigende form til semi

Tufte og Borch var ikke helt på merket i forsøket og måtte ro oppsamling.

– Det var ingen god åpning. Vi kom litt sent til start og hadde ikke hodet helt på plass. Oppsamlingen var grei, og vi rodde en god semifinale, sier Kjetil Borch dagen før søndagens finale.

I semifinalen overrasket den norske båten med å være kjappest fra start og opp til 250 meter. Kjetil forklarer hvorfor:

– Vi valgte å gjøre en justering i forkant av semifinalen, og den viste seg vellykket. Det gikk rett og slett ut på å korte ned det første taket som vanligvis har blitt litt langt og seigt. Dermed var vi med helt i toppen direkte, og det er viktig.

God avslutning

Avslutningen av semifinaleheatet ble litt av en thriller, og det skilte ikke mer enn 1,3 sekunder mellom de fire første båtene i mål der rekkefølgen ble Polen, Norge, Italia og Sveits.

– Vi slapp oss litt ned den andre 500-meteren, og da passerte både Polen og Italia. Vi visste Sveits ville avslutte sterkt, og derfor la vi på litt ekstra mellom 1000 og 1500 meter. Avslutningen var bra, og vi var bare 13 hundredeler bak Polen og passerte Italia. Angrepet fra Sveits kom nok i seneste laget, sier Kjetil, som ikke blir stresset av at det andre semifinaleheatet gikk hele fire sekunder fortere.

– 2000 meter er langt, og forholdene kan fort forandre seg. Derfor skal vi ikke legge altfor stor vekt på tidene.

LES OGSÅ: – Viktig å følge planen nå

Takler varmen

Det er godt og varmt i Florida, men det norske laget klarer seg fint.

– Det går veldig bra. Visst er det godt og varmt, men så langt har det ikke bydd på spesielle utfordringer. Arrangementet og alt rundt VM fungerer også som det skal. Arrangørene har god kontroll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klarte målsettingen

Norges landslagstrener, Johan Flodin, uttalte før mesterskapet at målsettingen var å kapre to medaljer. Sånn sett ble målet nådd.

Birgit Skarstein vant overlegent para-singelsculler mens Kristoffer Brun sikret seg bronse i lettvekt singelsculler, kun noen hundredeler fra sølvet.

At dobbeltfireren nådde A-finalen, var også en positiv overraskelse selv om de endte sist i finalen. Tidsmessig var det ikke så langt fram til pallen.

Dobbeltsculleren med Tufte og Borch leverte ikke varene, og båten har til gode å få full klaff i det viktigste løpet - nemlig A-finalen, selv om det ble OL-bronse.

Kommentarer til denne saken