(Sandefjords Blad)

– Det betyr veldig mye, det kan jeg skrive under på. Du føler at noen bryr seg og ser at du faktisk eksisterer. Det er ikke bare bare å sitte i fengsel. Når man sitter inne så er det meste av friheten tatt fra deg, sier han.

Kjetil sier at det er de små tingene som han verdsetter mest i hverdagen, ting som man som fri kan ta for gitt.

Besøkene fra fengselpresten og Frelsesarmen varmer hjertet hans.

– Jeg blir så glad. Du får lyst til å gi så mye tilbake. Jeg får tillit og viser meg verdig og at jeg klarer å fungere. Jeg satt 17 måneder i varetekt i Sem kretsfengsel, og slet utrolig mye. Nå har jeg fått en mer åpen soning på grunn av god oppførsel. Gavene fra Frelsesarmeen og oppmerksomheten fra fengselspresten gleder meg virkelig, sier han.

Jula er tøff for innsatte

–Julehøytiden er en tøff periode for de innsatte i fengsel. De blir minnet på alt det normale livet der ute. Det er de utelatt fra. Det er utrolig tøft for mange i desember, sier fengselsprest Jostein Seth.

– Flertallet av de innsatte får ikke en eneste gave unntatt oppmerksomheten fra Frelsesarmeen. Fengselspresten har selv sett hvor mye en slik gave kan bety:

– De blir oppriktig glade når jeg kommer og leverer gave på julaften. Dypest sett handler det om å bli sett og verdsatt som menneske, sier han. Mange har levd lenge uten å bli verdsatt av noen, en liten positiv opplevelse i hverdagen kan derfor bety veldig mye.

Mange har barn og familie. Det å ikke få være sammen med dem smerter. Det er samtidig en påminnelse om at noe i sitt eget liv har gått galt. Det er et reelt savn etter å være sammen med sine, sier han.

Dan Storck i Frelsesarmen sier at mange har det så vondt at de håper at jula snart er over og at hverdagen er her snart. De får mye god mat og blir ivaretatt, men lengselen er der:

Det glemte folket

– Ingen ting erstatter det å være sammen med sine egne. De innsatte er det glemte folket og lever i et utenforskap som kan være vanskelig å takle for den enkelte.

Flere frivillige hos Frelsesarmeen har pakket inn over 100 gaver. De innsatte kan vente seg lokalprodusert sjokolade og ekte hjemmestrikkede ullsokker.