(Glåmdalen)

Etter at meldingen om Ari Behns bortgang har telefonen hos Galleri Graff ikke stått stille. De hadde fem verk laget av den avdøde kunstneren. Disse var solgt tre minutter etter at dødsmeldingen kom onsdag kveld.

– De siste dagene har vært voldsomme. Vi og vårt system er ikke vant til en slik enorm pågang og nettbutikken kollapset. Krasjen førte til at folk kunne fortsette å kjøpe bilder av Ari Behn selv om vi ikke har flere igjen, forklarer gallerieierne med oppgitte ansiktsuttrykk.

Etter utstillingen til Ari Behn i galleriet i november solgte de kun tre bilder. Onsdag kveld eksploderte det i nettbutikken og Ingrid Fredstad avbrøt juleferien i Bergen for å komme tilbake for å bli med på oppryddingen. De beklager kollapsen og gjør det de kan for å rette opp.

– Alle salg er annullerte og pengene skal selvfølgelig tilbakebetales, sier Iren Graff Lilleng til Smaalenene.

Truet

Lørdag morgen kom en kar inn i galleriet. Han fikk de tre kvinnene i galleriet til å føle seg meget utrygge.

– Han skulle ha det ene Ari Behn-bildet han hadde bestilt på nettet. Da vi forklarte hva som hadde skjedd og at vi ikke hadde flere bilder ble han truende. Han sa at han skulle komme tilbake et balltre og knuse galleriet. Dette bildet skulle han ha, sier en alvorlig Lilleng.

(Saken fortsetter under bildet)

Han truet med å skade dem.

– Slik oppførsel kan vi ikke akseptere. Vi har forståelse for at folk reagerer når det skjer en slik kollaps, men vi kan ikke tillate at noen truer oss på denne måten. Derfor tar vi nå kontakt med politiet, sier Ingrid Fredstad.

Trioen innrømmer at de er redde for at mannen skal mene det han sa og komme tilbake. De er også bekymret for at han går løs på lokalene etter at de har låst døra og gått hjem for dagen.

Enorm pågang

Telefonene i galleriet ligger ikke stille. Folk som har bestilt bilder på nettet ringer kontinuerlig og spør om hva som skjer.

– Vi prøver å håndtere kundene så godt vi kan, sier de.

Gallerieierne opplever også at folk kommer med teorier, særlig på nettet i sosiale medier.

– Det stemmer ikke at vi har gjemt unna bilder for å selge dem til en høyere pris senere. Det ville vi aldri gjort, for det er ikke slik vi drivere dette galleriet. Vi tar jobben vår meget seriøst, sier Fredstad.

(Saken fortsetter under bildet)


Selv om flere kunder har hisset seg opp, har de aller fleste forståelse for hva som har skjedd.

– Det kom et par innom fra Hamar i går. Det skjønte hva som hadde skjedd, men de fant et annet bilde som de kjøpte. De gikk ut fornøyde, forteller Iren Graff Lilleng.

– Nå la jeg nettopp på telefonen med en dame som sa « kjære dere, det går helt fint. Stå på videre». Sånne mennesker gjør dager som dette litt lettere å takle, konkluderer Fredstad.