Sammen med vokalist Ian Curtis, gitarist Bernard Sumner og trommeslager Stephen Morris, sto bassist Peter Hook bak slutten av 70-tallets mest innflytelsesrike band. Joy Division fra Factory-miljøet i Manchester utga bare to album, men egenhendig definerte de post-pønk-sjangeren og i tillegg influerte en hel generasjon med band og artister, skriver Alexander Svanberg i Kanalrock til Gjengangeren.

New order

– Vokalist Curtis tok livet sitt i 1980, da bandet sto på terskelen til suksess og bandet ble til New Order. Men låter som «Transmission» og «Love will tear US apart» har vært pensum siden.

Nå er det Peter Hook, mannen bak post-pønkens mest kjente basslinjer, som forvalter den legendariske arven etter JD.

Det som begynte som en engangsgreie for noen år siden, har blitt til konserter for tusenvis av mennesker, verden over. I fjor headlinet Peter Hook & the light selveste Rebellion-festivalen i Blackpool. Nå skal bandet for første gang spille et best of-set I Horten!

Stolt

– Jeg er utrolig stolt av alle pønklegender vi har klart å hente til Kanalrock de siste åra, men for meg, personlig, er dette et klart høydepunkt. I de årene jeg selv har spilt i band, har nok Peter Hooks særegne basslinjer vært min aller største kilde til inspirasjon, sier Alex Svanberg til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Millencolin til Kanalrock

– Dette er ingen artist som bare casher inn. Det låter veldig fett. Lukker du øynene, kan du nærmest høre Ian Curtis, formidlet av mannen som var med på å skape det hele, tilføyer Raymond Johnsen i Kanalrock.

Festival i utvikling

I fjor markerte Kanalrock 25 år siden første festival. De siste ti har stort sett tradisjonelle pønkband fra den første bølgen stått på scenen. Med Peter Hook og Millencolin markeres noe nytt.

– Alle utvikler seg, også Kanalrock. Vi kommer aldri til å slutte med pønk, men først og fremst er vi ute etter det lille ekstra, det du ikke ser overalt. At Øya, Verven og Slottsfjell for lengst booker flere band som vi lett kunne hatt på plakaten, gjør at vi blir bare mer skjerpet på akkurat det, sier Svanberg

I tillegg til Peter Hook (fredag) og Millencolin (lørdag) har Kanalrock the Kominas, The Phantoms, Exploding head syndrome, Attan, Forræderi, Terrorstat og hortensbandet Bivirkningene på plakaten.

– Nå begynner vi å bli ferdigbooket, men skal ha på plass noen få band til. Vi har aldri heller solgt flere billetter på forhånd enn i år, sier Johnsen

OBS! For å få dette til måtte Millencolin flyttes til lørdag 5. august. De som har kjøpt dagsbillett fredag bes ta kontakt ved ønske om billettbytte.