Gå til sidens hovedinnhold

PC og mobil blant julegaveønskene: – Barn må få ønske seg det de vil

Artikkelen er over 3 år gammel

Over 200 barn har kommet med sine gaveønsker til julegaveaksjonen, og noen ønsker er dyre gaver som PC og mobiltelefon. Det har det kommet reaksjoner på.

For andre året på rad kan barn som har foreldre som lever under fattigdomsgrensen, få komme med sine julegaveønsker som andre kan innfri.

200 barn og unge vil i løpet av uka få gaver som hortensfolk har kjøpt til dem etter å ha hentet julegaveønsker på juletreet på torget.

LES OGSÅ: Gjentar suksessen med julegaveønsker

Dyre ønsker

Nå henger det igjen ti kort, og alle ønskene er dyre å kjøpe inn, som PC og mobiltelefon.

– Blir det ikke litt for enkelt at man kan få en iPhone levert på døra?

– Det er noen som har meldt fra at de synes det er dyre ønsker, men dette er ønsker fra barn som kanskje aldri har fått noe til jul før, sier ordfører Are Karlsen som minner om at man kan spleise med andre om gavekjøp.

– Det er krise for barn og unge å ikke kunne følge med på sosiale medier, så det er ikke så rart at de ønsker seg PC og mobil, sier Knut Magne Hammersvik som er rådgiver i Barne- og familietjenesten.

Han mener mangel på elektronisk kommunikasjon er et synlig tegn på at man har det vanskelig økonomisk.

LES OGSÅ: Christoffer lager Jul for Alle i år også – men han lengter litt etter å feire julaften hjemme

Kan ikke begrense ønskene

I Horten bor det 5.500 barn, og nesten 400 av disse barna kommer fra hjem som har det tøft økonomisk, ifølge tall fra kommunen.

Ildsjel Nina Stensaa mener man ikke kan begrense gaveønskene som kommer inn.

– 95 prosent av gaveønskene har vært for eksempel barbiedokker, spill og perlesett, sier Stensaa.

– Hva om det nå blir en aksept for å ønske seg bare dyre gaver?

– Vi tenkte på det i fjor da vi fikk inn kostbare ønsker, men det har ikke vært noen flere i år enn året før, sier Stensaa.

– Barn må få lov til å ønske seg hva de vil, men det er ikke alle som får det de ønsker, slik er det for alle barn, sier Truls Sanaker i Lions Club Horten som mener prisen på gaveønskene ikke er noe problem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Samlet inn til gaver

Da Kristine Lund så alle ønskene på juletreet, satte hun i gang en innsamlingsaksjon blant venner og kjente for å kunne innfri noen av de dyreste ønskene.

– Det har vært en enorm respons, og 145 personer har bidratt, sier Lund som har kjøpt ti julegaver for pengene som har kommet inn.

Hun reagerer heller ikke på at det er noen dyre julegaveønsker på treet.

– Jeg jobber som lærer, og jeg vet at disse barna også faller utenfor på andre måter fordi foreldrene ikke har råd til å la dem delta på fritidsaktiviteter andre tar for gitt, sier Lund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Siste frist på onsdag

Ordfører Are Karlsen mener julegaveaksjonen har vært en stor suksess som betyr mye for mange.

– At nesten alle julegaveønskene er innfridd, sier noe om entusiasmen blant folk, mener Karlsen.

Det ble hengt opp noen nye kort på juletreet på torget mandag, og onsdag er siste frist for å levere gaver på biblioteket.

– Da må vi sette i gang med å kjøre ut julegavene til barna, sier Truls Sanaker som er julenissens hjelper i dagene fram mot julekvelden.

Kommentarer til denne saken