Jonas Gahr Støre: – Trusler, hatprat og hverdagsrasisme er vanligere enn vi liker å tenke på

Av

Den dypt opprørende pågripelsen av George Floyd, som senere døde, har satt fyr på USA.

DEL

MeningerRaseriet spiller seg ut i et dypt splittet land som er hardt rammet av Covid-19, og som allerede før koronakrisen var preget av ulikhet og fattigdom. I bunn ligger en lang og vond historie om politivold mot afroamerikanere og strukturell rasisme, og på toppen sitter en president som bare gjør motsetningene dypere.

Mye er annerledes – og bedre – i Norge, men det vil være en stor feil om vi lukket øynene for at vi har rasisme også her i landet. I nær historie har vi opplevd to dødelige terrorangrep der gjerningsmannen var drevet av hat og høyreekstremisme. På Utøya og i regjeringskvartalet i 2011, i Bærum i 2019.

Trusler, hatprat og hverdagsrasisme er også vanligere enn vi liker å tenke: Tusenvis demonstrerer i norske byer for å hedre George Floyd, men også for å rope ut mot norsk rasisme. De forteller om trakassering – på gata og på sosiale medier – og om dører som stenges uten annen grunn enn hvordan de ser ut, eller hvilket navn de har.

Jeg har partifeller som opplever det samme. Fordi de tar ansvar som folkevalgte og jobber for et bedre samfunn, møtes de med grov hets. Under fullt navn legger folk ut kommentarer som ikke kan kalles annet enn reinspikka rasisme. Det er vondt og opprørende å lese.

Hva politisk ledelse sier og gjør, har stor betydning for hvilket samfunn vi får. Våre ord, våre oppdateringer i sosiale medier og våre reaksjoner på det som skjer i USA, betyr noe. Politiske ledere kan velge å spille på motsetninger, vi kan lukke øynene for urett – eller vi kan velge å bruke vår posisjon til å samle, til å inkludere, til å ta avstand fra rasistisk tankegods og rasistiske handlinger.

Det siste er den eneste veien mot rettferdighet, fred og likeverd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags