Gå til sidens hovedinnhold

Jenter som Ida-Louise må få hjelp raskere!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jenter som Ida-Louise må få hjelp raskere!

I Gjengangeren kunne vi den 17. september lese om Ida-Louise Gran (26) som siden 14-års alderen har opplevd unormalt sterke smerter under menstruasjonen. Hun skjønte tidlig at noe var galt og har vært til utallige undersøkelser, men opplevde at hun ikke ble trodd. Slik kan ikke våre døtre og søstre ha det.

Vi må jobbe for at ikke flere unge jenter opplever det samme som Ida-Louise. Først i mai i år ble hun endelig trodd da hun søkte hjelp hos det private helseforetaket Aleris. Da fikk hun diagnosen endometriose og er nå operert og har fått livet tilbake.

Norske Kvinners Sanitetsforening har i mange år etterlyst et bedre behandlingstilbud for endometriose som rammer en av ti kvinner. Dette er en smertefull sykdom som kan føre til infertilitet og det tar i gjennomsnitt syv år før en endometriosepasient får stilt diagnosen. Når en ung jente kommer til fastlegen med sterke magesmerter og store menstruasjonsblødninger, kan vi ikke leve med at hun blir avfeid med å ta to paracet eller som Ida-Louise fikk høre, at hun hadde matallergi eller at alt lå i hodet. Det er urimelig at hun må betale for privat behandling for å få hjelp.

Vi trenger et bedre offentlig tilbud ved at det opprettes et eller flere nasjonale kompetanse- og behandlingssenter for alvorlig endometriose og adenomyose. Når kvinner blir syke rammes også de nærmeste, så dette er et folkehelseproblem. Basert på tall bl.a. fra Statistisk Sentralbyrå er det estimert at disse to sykdommene koster samfunnet årlig rundt 13 milliarder kroner. Sanitetskvinnene er også opptatt av at det ikke forskes nok på kvinners helse og livsvilkår. Undersøkelser bekrefter at behovet for mer forskning på kvinnehelse er helt nødvendig og det må bevilges mer penger til forskning på kvinnehelse.

Vi trenger altså både mer kunnskap om sykdommen som stjal så mange år fra Ida-Louise og et bedre behandlingstilbud slik at ikke flere opplever det samme. også i vår region. Det gjør vi Sanitetskvinner noe med.

Kommentarer til denne saken