Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg begynner å venne meg til varmen nå

– Jeg ble så sliten i varmen at jeg kastet opp etter trening de første dagene.

Det forteller Mina Schaathun Bergersen (18). Hun fikk proffkontrakt med AS Roma i sommer og begynner å finne seg til rette i storbyen i Italia.

– Ja, jeg har det bra, faktisk bedre enn forventet. Jeg er veldig fornøyd med hvordan ting fungerer og trives kjempegodt med alt rundt fotballen.

Vi kunne ane smilet da vi pratet med henne på telefonen. 18-åringen lever ut drømmen alle yngre fotballspillere har: bli proff i en av de aller mest kjente klubbene i utlandet. Riktignok har den tidligere borrespilleren så vidt startet på det som kan bli en internasjonal karriere. Om hun fortsatt lever av fotballen om noen år, gjenstår å se, men det er alltid noen som lykkes. Som spiller på Italias beste Jenter 19-lag, er Mina inne i varmen, bokstavelig talt, i AS Roma.

Scoret lagets første

Lørdag 25. september startet seriespillet for Jenter 19. Det kunne ikke endt bedre for Roma, og Mina spesielt.

– Vi vant 2–0 over et lag som heter Sassuolo. De er rangert som det fjerde beste laget i Italia, og det var en veldig god start for oss, forteller Mina, som sørget for Romas aller første scoring i en obligatorisk kamp denne sesongen.

– Den kom etter corner, og jeg fikk muligheten fra 6–7 meter. Det var herlig å se ballen i mål, sier 18-åringen, som spilte hele kampen for Roma.

– Neste kamp blir borte litt nord i Italia. Serien er delt i to grupper, så det blir endel reising, men det er bare moro.

Leser til eksamen

Det er viktig for Mina å gjennomføre det tredje året på videregående, noe som var planen å gjøre på Wang Toppidrett i Bærum.

– Nå blir det isteden å gå opp som privatist. Jeg skal ha noen eksamener i november og bruker derfor mye av fritida til å lese fag. Vi har ganske mye fritid etter fellesmiddagen med laget, og da står vi fritt til å gjøre hva vi vil, sier Mina.

Borrejenta regnet med at hun også skulle kurses i italiensk, men slik har det ikke blitt.

– Nei, og det er litt overraskende. Det virker som om jeg må tilegne meg språket på egen hånd. Treneren vår snakker bare italiensk, og de fleste andre spillerne er ikke kjempegode i engelsk bortsett fra ei av de to italienske jeg bor sammen med. Hun er grei og oversetter mye.

– Jeg begynner å tilegne meg noen ord, og det går sakte, men sikkert framover. Det er nok slik at jeg må lærte meg italiensk ved å bruke det. Jentene på laget synes det er moro å få meg til å gjenta ord når vi trener, men jeg vet som oftest ikke hva det betyr. Det går seg nok til etter hvert.

God norsk sommer

Det er fint at det er varmt, iallfall om vi har muligheter til å ligge på stranda og bade, eller sitte i skyggen med noe godt å drikke.

Da Mina startet med treningen midt i august, nærmet gradestokken seg 40 grader.

– Det var varmt! Jeg kastet opp etter trening fordi jeg var så sliten. Selv italienerne på laget syntes det var i meste laget, men etter hvert har jeg vendt meg til varmen. Den første uka var ille, men i dag er det 27 grader og sol, en god norsk sommer og nydelig vær, sier Tina.

I tillegg til to italienske spillere, er det også ei fransk jente som er innlosjert på hotellet der Mina bor.

– Det er et ganske gammelt hotell, men helt ok. Det er innkvarteringen Roma bruker for J19-spillere som kommer fra andre steder og ikke har egen leilighet. Foruten de to italienske, bor jeg også sammen med en fransk spiller. Vi har hvert vårt rom med bad og benytter ellers fellesrommene på hotellet. Det er fint at vi er flere sammen, og jeg trives kjempegodt med de andre jentene.

Kort dag

Under oppkjøringen til sesongen, trener Jenter 19-laget kun én gang om dagen.

– Det er en ganske rolig start på dagen. Jeg står opp ved åttetiden og spiser frokost på hotellet. Klokka ni blir vi hentet og kjørt til trening, som starter halv ti og varer til klokka tolv.

– Da er det styrketrening, løping og spill og drill på banen. Det er selvsagt fullt medisinsk oppfølging og et stort team med trenere og alt mulig rundt laget. Totalt er vi drøyt 20 spillere på J19-laget, forklarer Mina.

LES OGSÅ:Noah (18): – Det hadde vært moro å få til et keepermiljø i Horten

– Etter trening er det felles lunsj på treningsområdet. Det er et olympiasenter der mange forskjellige idretter trener. Ved totiden blir vi kjørt hjem, og så er resten av dagen fri. Ofte drar vi ut på byen eller stranda en gjeng sammen på ettermiddagene.

Har scoret tre

Det er ikke bare å være en del av en stor spillerstall, du må også få tillit fra treneren. Mina er svært fornøyd med spilletida hun har fått i treningskampene.

– Jeg spiller såkalt indreløper, eller offensiv midtbane som det heter. J19-laget har spilt fire treningskamper der jeg har fått mye spilletid. Jeg har startet alle kampene og fikk spille 70 minutter i de to første og hele kampen i de to siste.

I den første kampen tapte vi 4–1 mot et seniorlag i Serie A. Jeg syns egentlig vi gjorde en bra kamp og klarte også å score på dem. De to neste kampene var mot lag i Serie B og Serie C. I den siste kampen møtte vi J19-laget til Lazio. Vi vant alle de tre siste kampene, forteller Mina, og scoret tilsammen tre mål i treningskampene.

LES OGSÅ: Karl Otto Book: – Det var rett og slett veldig uventet

– Det er gøy, og jeg synes vi spilte bra. Det er veldig god kvalitet på laget, og det er ikke tilfeldig at de er Italias beste. At jeg har fått spille så mye, er bra for selvtilliten.

Fordi mange av spillerne i Roma har vært på landslagssamling sist uke, har Mina trent med resten av seniorlaget.

– Ellers er det ikke mye av det. I Italia flytter de ikke opp yngre spillere til seniorlag så ofte som i Norge. Det betyr at jeg spiller med jevnaldrende, noe som gir mye, også sosialt og det å knytte nye vennskap.

Ingen hjemlengsel

Foreldrene til Mina var med henne da hun flyttet til Roma. De fikk to ferieuker sammen før fotballhverdagen startet. Mobilen blir mye benyttet, og 18-åringen har nesten daglig kontakt med de hjemme.

– Det er klart jeg tenker mye på dem og savner dem, men å si at jeg har hjemlengsel blir å ta for hardt i. Jeg har allerede rukket å være hjemme en tur. Vi fikk fri en helg, og da benyttet jeg sjansen til å hilse på hjemme.

– Det å få spille fotball på heltid er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg storkoser meg og trives kjempegodt. Det blir ekstra gøy nå når serien har startet. Det forventes mye av laget, og det gjør det ekstra spennende, sier Mina Schaathun Bergersen til Gjengangeren.

Kommentarer til denne saken