(Østlands-Posten)

I løpet av tidlig fredag ettermiddag hadde Skatteetaten mottatt i overkant av 70 tips om svindel-eposter som florerer.

I en av epostene skriver avsender:

«Kjære kunde, Vi har funnet ut at du er berettiget til å motta en skatterefusjon 2.690 NOK. Klikk her for å motta din skatt tilbakebetaling.»

Skatteetaten advarer mot å oppgi kredittkort- og bankopplysninger over epost.

Skjermdump Skatteetaten

Skatteetaten kommer med følgende klare advarsel til personer som mottar en mistenkelig epost, som tilsynelatende er sendt fra dem:

- Vårt viktigste råd er å slette eposten. Ikke trykk på lenker eller vedlegg, og oppgi aldri kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via epost. Skatteetaten ber aldri om dette per epost og bruker heller ikke aktive lenker, sier fungerende sikkerhetssjef i Skatteetaten Kristoffer Stav til Nettavisen.

- Enkelt å forfalske

Skatteetaten ble kjent med en av svindel-epostene rundt klokken 12.00 fredag. Deres viktigste tiltak i slike tilfeller er å informere om svindelforsøk og hvordan publikum bør forholde seg til dette. Informasjonen kan leses på deres hjemmesider

- Hvordan forklarer dere at noen har fått til å bruke mail med domene til skatteetaten? 

- Avsender på epost er dessverre enkelt å forfalske, ved blant annet å benytte såkalt spoofin. Det vil si å endre hva som fremkommer som synlig avsenderadresse, forklarer Stav.

- Slike tilfeller av svindelforsøk skjer av og til, og blant annet i tilknytning til aktuelle hendelser som for eksempel utsendelse av skatteoppgjør. I dag har vi fått rundt 70 tips om denne epostvarianten.