Gå til sidens hovedinnhold

– Innføre eiendomsskatt? Nei!

Artikkelen er over 1 år gammel

Igjen ropes det opp om at kommunen må innføre eiendomsskatt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne gang er kommunedirektør Sundklakk og økonomisjef Grinde som går ut og sier at dette er det eneste saliggjørende for kommunen.

I Gjengangeren 29. oktober fremsettes det påstand om at eiendomsskatten må innføres for at kommunen skal klare å balansere sine inntekter og utgifter i fremtiden.

Les saken om eiendomsskatt her (+)

Men hva med å redusere noen av utgiftene? Hvorfor skal det eneste riktige være å øke inntektene sine?

Som vanlig er de ansvarlige ikke flinke nok til å opplyse om alle forhold ved innføring av noe slikt. De forsøker å pakke det inn ved bare å nevne lave kostnader for innbyggerne, og utelate de faktiske muligheter kommunen har etter loven (og garantert vil bruke etterhvert).

Det hevdes at den årlige skatten blir på 4.800 - 6.000 (400-500 per måned) for en eiendom med verdi under 6.000.000 kroner, noe som er feil. Dette er skatten ved minimum skatt, det vil si det første året skatten innkreves (innføres). Lovverket (LOV-1975-06-06-29 med endringer) krever minimum 1 promille ved innføring av skatten. Deretter kan den økes med 1 promille hvert år inntil maks nivået på fem promille er oppnådd. (Dagens maksimale sats er fem promille, ikke fire som nevnt i artikkelen. Det er et forslag om dette, men er ikke vedtatt så vidt jeg vet) Og skatten vil ende på maksnivå etter noen år. Det er ganske naivt å tro at skatten ikke økes når den først er innført.

Skattegrunnlaget i følge loven er omsetningsverdi av eiendommen. Dette vil gi følgende scenario:

Ved maksimal skatt på fem promille vil man måtte årlig betale 5.000,- i eiendomsskatt per 1.000.000 kroner i eiendomsverdi. Jeg lar hver enkelt selv regne ut hva det betyr for dem selv.

De gode herrer har selvfølgelig foreslått å bruke full teoretisk takst / salgsverdi, selvsagt uten noe bunnfradrag. De har ikke tatt høyde for at folk flest har lån på sine boliger, og således eier bare en del av boligen.

Har man for eksempel 80 prosent lån på sin bolig, må man betale skatt for en stor del som man fortsatt ikke eier!

Minstekravet måtte jo være å få et fradrag på skatteverdien på minimum lånets størrelse, som betyr at i det ovennevnte eksempel, så er skatteverdien bare 20% av markedsverdi.

Men mitt hovedpoeng er uansett at eiendomsskatt skal IKKE innføres. Nå må politikere snart lære seg å budsjettere og bruke våre felles penger på en bedre måte. Man kan ikke bare kreve nye skatter hver gang budsjettet sprekker.

Det fungerer ikke slik for oss vanlige, at vi kan kreve mer penger av sjefen, hver gang lommeboka er tom. Da må vi lære oss å knipe inn, og bruke pengene bedre. Det er jammen på tide at våre folkevalgte også lærer seg dette.

Kommentarer til denne saken