– Ingenting har vel blitt som vi tenkte eller planla, ei heller kommunens daglige drift eller økonomiske rammer

Av

Det er nå ett år siden valget og snart ett år siden vi fikk denne periodens første kommunebudsjett til behandling.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ved framleggelsen av budsjettforslaget for 2020 i fjor høst, sa kommunedirektøren at budsjettet han la fram var å anse som et eksistensminimum for Horten. Allikevel ble det lagt til betydelige tillegg i budsjettet ved den politiske behandlingen, og Horten kommunes gjeld økte.

Det er ingen hemmelighet at jeg mener dette var uheldig. Dette året ble på ingen måte som planlagt. Ingenting har vel blitt som vi tenkte eller planla, ei heller kommunens daglige drift eller økonomiske rammer. Pandemien har gjort seg gjeldende på de fleste områder, og kanskje spesielt på kommuneøkonomien.

For noen uker siden kunne vi lese i lokalavisen at kommunedirektøren varslet trange tider, antagelig med kutt i mange kommunale tjenester. Nå skal dette kommunestyret snart behandle et nytt forslag til budsjett; budsjettet for 2021. Her vil vi garantert få se utslaget av pandemien materialisere seg gjennom kutt i tjenester, drift og investering. Og kanskje også gjennom forslag om nedleggelser og omstruktureringer av kommunale tjenester og virksomheter. Hvordan kan vi politikere møte forberedt til denne høstens budsjettarbeid?

Jeg tror på samarbeid. Samarbeid på tvers, der vi legger bort valgløfter og prinsipper. Samarbeid der vi sammen tar tak i situasjonen, realiteten, og tar felles grep innenfor de rammene vi har. Et politisk budsjettverksted. Vi har hørt fra andre kommuner at kommunedirektører rundt i landet fasiliterer årlige budsjettkonferanser, som start på den årlige behandlingen.

En konferanse der forslaget fra administrasjonen legges fram, og hvor man sammen ser på utfordringer og løsninger, og hvor politikere og administrasjon sammen kan jobbe konstruktivt for å gjøre gode valg. Jeg mener denne situasjonen....dette året, er akkurat den anledningen vi i Horten trenger for å komme sammen - i god tid - for å finne tverrpolitiske budsjettløsninger på virkelige, reelle utfordringer. Uten bindinger til valgløfter og partiprogram.

Spørsmål: Vil ordføreren ta initiativ til en budsjettkonferanse, hvor representanter kommunestyrets partier og kommunens administrasjon deltar i et felles politisk budsjettverksted, med mål om å finne fram til et omforent og reelt budsjett for 2021?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.