Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen sikkerhet uten atomnedrustning

Norge har fått plass i FNs sikkerhetsråd. Denne muligheten må ikke skusles bort.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager er det tre år siden FNs generalforsamling vedtok en avtale som forbyr all aktivitet relatert til atomvåpen, deriblant utvikling, prøvesprengninger, anskaffelse og trusler om bruk. 122 land stemte for avtalen, men Norge og de andre NATO-landene var ikke blant dem. Ikke nok med det: Norge boikottet forhandlingene!

Regjeringens begrunnelse var at avtalen ikke ville ha noen effekt så lenge den ikke ble signert av noen av atomvåpenstatene. Dette argumentet holder ikke vann. Hvorfor skulle atomvåpenstatene jobbe for at andre ikke signerer hvis forbudet ikke har effekt?

Nå skal Norge sitte i Sikkerhetsrådet der de fem permanente medlemsnasjonene også er de fem statene med flest atomvåpen i verden. Regjeringen sier at fred og nedrustning er prioritert fra Norges side. Det forplikter.

Atomvåpenstatene bruker enorme summer på å modernisere arsenalene sine, retorikken tilspisser seg og faren for bruk øker. Så lenge atomvåpen finnes er det en reell mulighet for at de brukes. Om det skjer, enten det er i krig, ved terror eller som resultat av en ulykke, vil konsekvensene være katastrofale. På minutter kan våpnene utslette verdenssamfunnet slik vi kjenner det, og forårsake ubegripelig menneskelig lidelse.

Regjeringen har uttalt at de ønsker at internasjonalt samarbeid skal forplikte. Nå er det på tide at ord blir til handling. Fra Sikkerhetsrådet må Norge bidra til å gjøre verden til et fredeligere og tryggere sted, og ikke bøye av for stormaktene. Menneskerettighetene må forsvares og folkeretten styrkes. Norge må signere atomvåpenforbudet og ta sin del av ansvaret for å avskaffe verdens verste masseødeleggelsesvåpen for godt.

Historien viser oss at for å klare det, trenger nasjonale myndigheter press nedenfra. Folkelig krav og lokalpolitisk engasjement har vært viktig i internasjonalt nedrustningsarbeid. Det er viktigere enn noen gang. Nå øker faren for bruk av atomvåpen, men Norge har en gyllen mulighet til å være med å snu trenden. Tiden for å dilte etter Donald Trump må være over. Tør Norge ta ansvar før det er for sent?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.