Ingen lynskader i Horten – men det er lurt å forebygge

TORDENVÆR: Det var stor aktivitet over Vestfold det siste døgnet. Det er noe du kan gjøre for å unngå materielle skader.

TORDENVÆR: Det var stor aktivitet over Vestfold det siste døgnet. Det er noe du kan gjøre for å unngå materielle skader. Foto:

Av

Lørdag ettermiddag kom uværet over Horten som lyn fra klar himmel. Søndag morgen likedan. Dette kan du gjøre før det braker løs.

DEL

Været er uforutsigbart for tiden. Når temperaturen går over 30 grader, er faren for tordenvær overhengende. Lørdag kom det brått på strandfolket ved 16.00-tiden. Det var særlig rundt Løvøya det buldret, men det er ikke meldt om skader på folk eller eiendom.

Sneiet Horten

Natt til søndag var himmelens sluser åpne igjen. Denne gangen kom det spredte treff fra Borre og over Åsgårdstrand.

IKKE I HORTEN: Ifølge vakthavende brannsjef Andrew Wright fikk ikke alle lynnedslagene over Horten det siste noen konsekvenser. Det var verre i Tønsberg. (Bildet ble tatt da en låve brant på Nykirke i 2011).

IKKE I HORTEN: Ifølge vakthavende brannsjef Andrew Wright fikk ikke alle lynnedslagene over Horten det siste noen konsekvenser. Det var verre i Tønsberg. (Bildet ble tatt da en låve brant på Nykirke i 2011). Foto:

Vakthavende brannsjef ved Vestfold interkommunale brannvesen, Andrew Wright fra Åsgårdstrand forteller at det ble en hektisk natt, med en låvebrann i Kodal og en hyttebrann i Andebu, i tillegg til en boligbrann i Tønsberg.

Seks gode råd:

Den siste brannen er årsaken ikke klar. Han anbefaler at folk følger de rådene som brannvesenet gir i forhold til forebygging.

Her er en huskeliste fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Vestfold interkommunale brannvesen og Telenor over hva du bør gjøre både før og mens det braker løs:

1. Trekk ut støpslene. Da er du garantert at elektriske apparater ikke blir ødelagt som følge av overspenninger.

2. Brunfarge eller svimerker på kontakter eller støpsel er dårlig tegn. Kontakt elektriker.

3. Trekk ut nettverks- og antennekabler. Overspenning finner også veien gjennom kabler til TV, fasttelefon og internett. Derfor bør du trekke ut disse kablene for å unngå skader på utstyret når det lyner.

4. Ta bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

5. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

6. Installer overspenningsvern. Et overspenningsvern leder overspenningene vekk fra anlegget. Dette reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet ved lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Artikkeltags