Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke glem at historien sitter i veggene!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 29. mars hadde trekløveret Henrik Lysell, Michael Råknes og Christoffer Rød et leserinnlegg i Gjengangeren med tittelen «Dette bildte lyver ikke».

Les innlegget fra Lysell, Råknes og Rød her

De henviser til S. Aa. Madsens oversiktsfoto av Gamle Horten Gjestegård. De skriver blant annet at denne gården må bevares for framtiden, da den er et viktig kulturminne for Horten og som eiere har de et enormt ansvar! Dette er en påstand jeg er helt enig i. For hvilken annen by kan skryte av å ha en slik idyllisk, historisk kultur skatt som dette fotoet avslører, og som attpå til ligger på den historiske og unike naturperlen som også Karljohansvern er.

Slik jeg har forstått det, så kjøpte disse tre karene hele Gamle Hoten Gård i 2016. men som nå ønsker å få omregulert noe av eiendommen til boliger. Fordi de til nå ikke har fått sitt prosjekt til å bære seg økonomisk. Det er kanskje ikke så uventet , hvis de kun har basert sin inntekt på kulturarrangement? Men nå håper de på at kommunepolitikerne går med på at de får gjøre Rosehagen til kafe/restaurant-drift og et Galleri/Bar i Ølhallen, og at resten av boligmassen blir regulert til boliger.

Men hvilken boligmasse inngikk i dette kjøpet? Er det her snakk om den opprinnelige Gamle Horten Gård eller var det også den nærliggende bygningen etter Marinen, kalt Befalsmessa? Uansett så høres ideen om både kafe/restaurant og Galleri/Bar interessant ut, for dette behøver ikke ødelegge det historiske preget til Gamle Horten Gård, men da må de ikke glemme at her sitter historien i veggene!

Det økonomiske kan kanskje løses ved et samarbeide med DNT om et enkelt Vandrerhjemstilbud med et OK servicehus med både WC og dusjer, slik som på campingplasser. Noe som er mer overkommelig økonomisk, for både eierne og et turisttilbud for folk flest og ikke kun for folk med tykke lommebøker. Boligene eksisterer jo allerede, selv om det også her vil bli snakk om en økonomisk oppgradering. Men hvorfor ikke også samarbeide med alle de andre kreative aktørene som allerede finnes på Karljohansvern om en felles plan for hele området. Med forskjellige pakkeløsninger for en Historie og Kultur-turisme? Tilbud om mat og drikke samt turistinfo om disse pakkeløsningene kunne også bli i Rosehagen.

På gårdstunet kunne det for eksempel være et tilbud om Nærprodusert matvaremarked på fast dager i uka. Hva med et tilbud om guidet turer med hesteekvipasje som tar turistene rundt på en historietur, ikke bare på Karljohansvern, men langs hele Indre havneområde og gjerne helt bort til Horten Havnepark. Dette er kun noen ideer fra meg, som håper på en bærekraftig utvikling uten å måtte ødelegge den historiske auraen til Gamle Horten Gjestegård for all framtid.

Men ønsket fra trekløveret om å bygge private boliger på gården er jeg personlig imot, fordi det vil ødelegge det helt spesielle og historiske preget som er så unikt for denne gamle gården i fra cirka 1600-tallet.

Kommentarer til denne saken