Gå til sidens hovedinnhold

I dag innføres to endringer ved kjøp og salg av bil

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra i dag må du legitimere deg om du leverer salgsmelding på papir, og du kan ikke lenger betale omregistreringsavgiften på trafikkstasjon. Løsningen er digital!

Hvert år mottar Statens vegvesen over 1 million salgsmeldinger. 8 av 10 som leverer salgsmelding, gjør det allerede på vegvesen.no.

Setter en stopper for bilsvindel

Fra 29. april må du legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir. Det gjør du enten ved å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesen.no, eller ved å vise legitimasjon ved fysisk oppmøte på trafikkstasjon når salgsmelding leveres på papir. Dette er nødvendig for å hindre falske underskrifter og svindel.

– Legitimeringsplikten sikrer blant annet at ikke uskyldige blir lurt til å kjøpe en stjålet bil. Når en bil skifter eier, er det ofte snakk om store pengesummer. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

(Artikklene fortsetter under bildet)

 

Salgsmelding på vegvesen.no ivaretar legitimeringsplikten. Idet du har logget deg på, har du også legitimert deg.

LES OGSÅ: Thea (19) samlet inn penger til kreftsaken sammen med russen – uten å vite at hun selv var kreftsyk

Betal omregistreringsavgiften digitalt

Fra 29. april betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten, ved å bruke Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsninger. Det blir ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon.

– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Har du ikke mulighet til å bruke de digitale tjenestene, betaler du rett til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten.

Om du ikke har mulighet til å bruke de digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for å få betalingsinformasjon. Du betaler deretter avgiften til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse. Det vil da ta 2–3 virkedager før betalingen er registrert. Etter at betalingen er registrert kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no, eller vente til du mottar vognkortet i posten.

LES OGSÅ: Tormod (64) trodde aldri i verden han skulle bli hortenser

Fakta om kjøp og salg av bil

Årlig leveres over en million salgsmeldinger.

  • 1,2 millioner kjøretøy skifter eier hvert år.
  • 80 prosent leverer salgsmelding på nett (privat og bransje)

I snitt leveres det rundt 102.000 salgsmeldinger totalt pr. mnd. (mars):

  • Trafikkstasjon: 20.000
  • vegvesen.no: 39.000
  • Forhandler: 43.000

Ca. 3.000 kjøretøyforhandlere bruker bransjeløsning

 

Kommentarer til denne saken