Gå til sidens hovedinnhold

– Hvorfor glemmer dere de viktigste i norsk matproduksjon?

Til å skulle tale matens og landbrukets sak, er det ganske spesielt å lese visse uttalelser som våre ledende politikere klarer å klemme ut av seg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Enten det handler om tidligere uttalelser fra mat- og landbruksminister Bollestad i februar i Tv2 hvor hun bedyrer at vi ikke kan spise gress, eller det handler om Sp og Jenny Klinge som har gått ut mot veganere. Uttrykket dukker stadig opp og helst uttalt fra visse representanter fra Senterpartiet, om det ikke er vår egen mat- og landbruksminister.

«Vi kan ikke ete gress…» Denne tåpelige uttalelsen dukker til stadighet opp hos folk i regjerende stillinger og beviser at de som uttaler dette aldri burde flytt så høyt opp i politikken: De aner ikke hva de snakker om. Eller så er det nettopp det de gjør, for de forsøker med sin uttalelse å rakke ned på den andel velgere i Norge som stadig øker: De som heller tyr til plantebasert mat heller enn kjøtt. Vi snakker om en ganske stor andel velgere, noe både Bollestad og Klinge hos Sp har glemt – for å nevne noen av disse som har lagt sin elsk på «gresseter»-uttrykket. «Kjøttskam» er også et uttrykk de har lagt sin elsk på, noe de burde ha tatt litt innover seg selv.

Det er fordummende for en politiker å bruke slike uttrykk. Det er også en dyp fornærmelse mot de av bondestanden og landbruket som jobber med å dyrke mat fra jorda uten at den skal gå via et dyr for å havne i en menneskemage. Det viser en dyp forakt for grønnsaksbønder, potetbønder, kornbønder, gartnere og fruktbønder å kalle deres kunder for gressetere. Forakt, som til nød kan gjemmes bak uvitenhet, om det ikke var slik at politikere burde vite bedre enn som så, og burde ha vett nok til å tilegne seg kunnskap før de fornærmer en stor andel stemmeberettigede. For gress er det ingen som spiser – så hvorfor behovet for denne tåpelige stigmatiseringen?

Har Bollestad (Kfr) og Sp fullstendig glemt å sjekke fakta angående dyrking og produksjon av mat her i landet? Ifølge SSB ble det i 2019 produsert 350.371 tonn kjøtt av diverse dyr hvorav sau sto for den minste andelen, mens det ble produsert 1 801 083 tonn grønt, frukt og bær hvor poteter naturlig nok kommer på første plass mens havre er på en fin andre. Egg er ikke nevnt. Men selv den som er lett dyskalkulisk kan se hvor hovedtyngden av matproduksjon foregår i detta landet – hvorfor er det da så viktig for Bollestad, Klinge og andre Sp-politikere å rakke ned på de som dyrker disse produktene, kjøper disse produktene og støtter norsk landbruk via disse produktene?

Hvorfor glemmer dere de viktigste i norsk matproduksjon? Forskning.no la for en uke siden ut en artikkel som viser at vi ikke har spist så lite kjøtt siden 2006, og dette er gode nyheter. For miljø og klima, for helsa, for dyrevelferden ikke minst – og for de som produserer grønt og korn i Norge. Bollestad og kjøttpolitikerne må gjerne spise hva de vil, men kutt ut denne vendettaen mot nordmenn som velger noe annet enn dere gjør.

Les dere litt opp på hva det innebærer å «være gresseter» som dere kaller det, og slutt nå endelig å overse gartnere, potetbønder, kornbønder og andre som odler jorda – de ekte hverdagsheltene i norsk landbruk!

Kommentarer til denne saken