Gå til sidens hovedinnhold

Hvor mange i barnevernet forstår årsaken til mistilliten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Barnevernsleder Hege Klavenes i Horten kommune hadde et innlegg om omdømmebygging for barnevernet i Gjengangeren onsdag 18. september 2019.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kan ikke se at hun serverte noen særlige tanker om hvordan denne omdømmebyggingen reelt skal foregå, utover å ønske seg mer fremsnakking og flere suksesshistorier i det offentlige rom. Suksesshistorier er vel og bra, og det trengs nok kanskje som litt motvekt for at hverdagen skal føles bedre, men det løser ikke hva barnevernet kritiseres for og derfor vil heller ikke kritikken stilne.

Hvor mange i barnevernet forstår at det er svakhetene i egen organisasjon som er årsaken til mistilliten og det lave omdømmet? Argumenter om at det florerer for mye nedsnakking og skitprat holder ikke, da plasseres jo også den seriøse kritikken fra den økende skaren av høyst meningsberettigede mennesker som nedsnakkende tøv.

Les også

«Camilla» (28) elsker barna sine så høyt at hun ga dem fra seg: – Jeg måtte tenke på hva som var best for dem

Det er noe dritt at barnevernet utsettes for hetsing og andre urimeligheter, men nå ferdes jeg ikke i fora hvor sakligheten er lav og forholder meg svært lite til den type «kritikk». Jeg forholder meg til den velbegrunnede kritikken som kommer fra advokater, dommere, barneombud (nye som gamle) og andre seriøse aktører. Derfor faller det litt underlig ut i mitt hode når den lokale barnevernsleder skriver et avisinnlegg som kan kokes ned til at de savner at noen snakker pent om dem. De får jo mye pepper, så savnet kan forstås, men jeg savner selvreflekterende respons på den saklige kritikken som tidvis gjentas i det offentlige rom.

Kritikken er til dels meget hard. Det avdekkes svakheter i kompetanse, prioritering, struktur og tilsyn (tilsynet er for øvrig ikke barnevernets ansvar så de er ikke alene om å klute det til). Det er disse svakhetene som har gjort at barnevernet har endt opp med et dårlig omdømme. Det er disse svakhetene barnevernet og ansvarlige politikere må ta en åpen og ærlig debatt om for å kunne bygge tilliten og omdømmet som barnevernet er avhengig av og savner. Noe av barnevernets virke innebærer å avdekke svakheter hos andre mennesker, hva skal man tenke hvis de ikke våger å snakke om de åpenbare svakhetene som påpekes hos dem selv?

Les også

Barn i Horten trenger fosterhjem

Kanskje er barnevernet i Horten blant de beste i landet, kanskje ikke. Sikkert er det at det finnes ting som tyder på at også de kan bli bedre. Hvordan politikerne stiller seg til problematikken er ikke godt å vite, de er lite på banen så det er usikkert om de ser den reelle ballen i det hele tatt.

LES OGSÅ: Ja til et nytt tilbud om gratis SFO: – Vil hjelpe mange barn i fattige familier

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.