Gå til sidens hovedinnhold

– Hvor blir det av vaksinene?

EU for enhver pris?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vaksinemangelen i Norge nærmer seg en politisk skandale. Hvorfor har Regjeringa ensidig satsa på EU? Betalt milliarder for å komme inn i det «gode», helkommersielle selskap, for så å ende opp langt nede i vaksinekøen?

Nå sprekker samholdet i EU. Andre statsministre setter hensynet til egen befolkning øverst. Danmark og Østerrike henvender seg til Israel, som ser ut til å ha lykkes med sin strategi. (Jeg tar ikke opp den skammelige behandlinga av palestinerne i dette innlegget). Andre EU-land ser til Russland og deres Sputnik-vaksine.

Storbritannina ligger milevis foran EU og Norge, etter at de kom seg ut av EU. Kina har massevaksinering av både egen og andres befolkning i god gjenge.

Vi har en regjering som synes det overordna er å holde seg inne med EU. Uansett. Det lider vi for nå. Kommunene er mer enn klare til å vaksinere egen befolkning, men vaksinene mangler. Tidsperspektivet forskyves stadig; Når ser man for seg at Norge er fullvaksinert egentlig? Kan vi tro på Bent Høie når han «håper» at vi kan ha en vanlig sommerferie?

Det er ikke vanskelig å forstå at det er vanskelige vurderinger ute og går, med muterte viruser og så videre. Men regjeringas ensidige satsing på EU har åpenbart for mange at det kan være klokt å ha flere bein å stå på.

Sjøl om jeg har lite til overs for både det russiske og kinesiske styresettet, har de faktisk vist seg å kunne agere effektivt. Nå bør ikke myndighetene være så prega av kald krigs-tenking at de ikke er åpne for at russiske og kinesiske vitenskapsfolk er fullt på høyde med vestlige. Det var interessant at Sps Marit Arnstad var ute og etterlyste en bredere innkjøpsstrategi, hvor hun inkluderte den russiske vaksinen.

Kan vi håpe på at regjeringa snart setter hensynet til egen befolkning først, og hensynet til EU og private gigantselskaper lenger ned? Jeg skjønner at det smerter i ideologien, men en regjering er faktisk innsatt for å tjene sitt eget folk, og hverken legemiddelindustrien eller EU.

Ta rev i seilene, Erna!

Kommentarer til denne saken