Gå til sidens hovedinnhold

– Hvor ble det av klimakrisa?

I fjor høst innførte regjering, flere fylker og kommuner klimakrise, også Horten kommune.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skoleungdom skole-streiket for klimaet og et voldsomt media-trykk om jordens undergang om vi ikke reagerte nå. Men så kom Corona-epidemien og det ble dørgende stille om klima. Var det ikke jordas undergang likevel?

Vi som har levd en stund har jo hørt dette før. Etter hver klimakonferanse leser vi at vi har bare få år på oss for å hindre en katastrofe. Isen på Nordpolen skulle vært borte nå. Maldivene skulle stå under vann. Mange av kystbyene ville ha store problemer med oversvømmelse. 50 millioner klimaflyktninger, isbjørnen skulle dø ut og keiserpingvinen i Antarktis skulle bli kraftig desimert.

Men alt dette har jo ikke skjedd. Maldivene har fått ny flyplass og en mengde nye hoteller som er bygd i vannkanten med forsikringsselskaper som investorer som følge av økt turisme. Isbjørnen har femdoblet seg etter fredningen i begynnelsen på 1970-tallet. Pingvinen lever i beste velgående og kystbyene lever godt med den ubetydelige havstigningen som finner sted i deler av havområdene.

Det merkelige er at disse klimaproblemene skjer andre steder enn der vi bor. Enten er det i Arktis eller Antarktis, i stratosfæren eller i havet. Steder hvor vi selv ikke kan vurdere. Hjemme har vi værvariasjoner med litt varmere vær enn for 50 år siden. Da gikk det isbrytere i Oslofjorden og Drammensfjorden. Forskere på den tiden trodde da at vi var på vei inn i en ny istid.

Hovedargumentet for varmere vær, skyldes økt CO2 i atmosfæren, ifølge FNs klimapanel og at det skjedde samtidig med økt menneskelig utslipp etter 1940. Men stemmer det da? Temperaturen begynte gradvis å stige i slutten på 1600-tallet etter en ekstrem kald periode, kalt Mounder minimum.

CO2 begynte gradvis å øke ca. 100 år etter. Temperaturen steg kraftig i begynnelsen på 1900-tallet og det var minst like varmt da som i dag. Det merkelige er at CO2 steg kraftig etter 1940, samtidig at temperaturen sank betraktelig frem til 1975. Etter det steg temperaturen igjen og flatet ut i 1998, mens CO2 fortsatte å stige. Da kan man ikke konkludere med at det er CO2som er varmedriveren. Når FNs klimapanel bekreftet varmepausen (Hiatus), sluttet man å snakke om global oppvarming, men brukte begrepet klimaendringer i stedet. Men klimaendringer skjer jo hele tiden, med eller uten vår påvirkning.

CO2 blir ofte omtalt som livets gass og den er ingen forurensning. Uten CO2 lever vi rett og slett ikke. Dette er planteføde gjennom fotosyntesen og det betyr at planeten vår har blitt mye grønnere sammen med litt økning i temperatur. Det igjen betyr at bonden får større avlinger og vi kan fø en hel verden. Ingen ønsker seg vel tilbake til førindustriell temperatur som mange predikerer. Da var det sult og dårlige avlinger og mange reiste til Amerika for å berge livhanka.

Nei, takke meg til dagens klima, hvor vi kan leve gode liv og kan produsere mat til en stadig voksende befolkning.

Kommentarer til denne saken