Gå til sidens hovedinnhold

– Hvor ær hortenssjela?

Jeg ær født bak Kroa, jeg er ekte Hortenser, og sjøl om jeg har bodd 20 år i Våle og 3 år i Oslo så har jeg allikavæl 44 år i Horten og har tenkt å bli te jeg dævver og væl så det.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det betyr at jeg har rett og plikt te å uttale meg om gjøren og laden i denna by'n. Hva ær'e som skjer i Horten? Det ær gitt grønt lys te en massiv utbygging av havneomerådet. En utbygging som ordfører Karlsen priser og hilser velkommen. Han gleder seg og ser fram te resultatet som han trur vil falle i smak for flertallet av Hortens innbyggere.

I en uttalelse i juli i år gleder han seg over en brei og fin kyststi ut mot fjor'n som alle kan ferdas på. Det ær bare det, herr ordfører, at hvis du snur nesa innover igjen og ikke bare står med rævva te, så ser'u en massiv Berlinmur som stenger Horten fra fjor'n. Det ær pinadø mye å værra stolt over!

Utbyggerane som skal bringe pengær i kassa te ordførær'n har forventningær om svære inntekter for å rettferdigørra sine investeringær. Detta gir dem fordeler, detta gir dem bukta og begge endane. Og det gir dem igjen muligheten og lov til å bygge 8 etasjer om dem vil og det kan tenkas alle vil.

Vi har lagt merke til at hver gang det dukkær opp nye planer og ideær, så ær det ikke mye protestær fra ordførær'n. At hele Høyre jublær, det er jo forventa, men at det kanskje var noen i Ap syns det gikk litt over stokk og stein, ja det trudde jeg faktisk. Men vi veit jo fra gammalt av at Partiet ikke bare har hammær i de røde fanene, dem har pisk ævv!

Vi som skriver i avisa og på Fæisbukk og har innsigelser mot de svære utbyggingsplanane blir anklaga for ikke å ha Hortens-sjela under huden. Og vi ær helt bak mål, sirompa og bakstreverske hvis vi skulle finne på å diskutere saken over et glass øl eller to på Kroa. Vi er ufine når vi hevdær at utbyggerane har enorme økonomiske motiver og vi burte egentlig holdt kjeft og værra stolte over at noen vil bruke pengær, krefter og alt de har av ressurser for å endevende hele havneområdet - med The Sky som limit.

Ja det virkær som om det ær der oppe Guribye Olafsen og Kaupang-Marthinsen mener hortenssjela befinner seg. Da kan jeg opplyse de ærede ungdommer at jeg gikk med hortenssjela utapå skjorta da jeg jobba i Oslo på 70-tallet, på Værven på 80-tallet, på Sønnak på 90-tallet og på sosialkontor og NAV på 2000-tallet.

Og hu var der da Ørn og Falk spelte i Lystlund' og Gribb på Kanalbanen og BIFF i Borre. Og hu banka fremdeles da Marinemusikken spelte i gatene og Masken spelte «Siste båt fra Værven» i Artilleriværste'. Derfor ær'e nødvendig for meg å si at jeg finner meg ikke i å bli anklaga for ikke å ha ei sjel som bankær for Horten. Jeg hadde vel for pokker ikke giddi å holdt på med all denna skrivinga hvis jeg var sjellævvs!

Vi skriver og vi åpponerer mot det vi mener vil værra en rassering av hele området. Vi hadde faktisk ønska at den utbygginga som skulle foretas var mere terettelagt, mere tepassa et havneområde hvor det har vært båttrafikk i uminnelige ti'er, hvor bygningær kunne speile det som vi likær å kalle en kystby, og minne om det, og ikke en latterlig versjon av Aker Brygge eller Manhattan.

Det blir hevda fra mange kantær at kampen mot høyhusa og den massive utbygginga i havna er en tapt sak. Det ær selvfølgelig mulig. Vi som skriver har jo bare en penn eller en PC. Dem som skal bygge ut har pengær, makt og guddvill.

Men det vil jo måtte komma et etterspell den da'n det skal holdas kommunevalg. Det kan tenkas at utbyggingsiver'n te Høyre og Ap vil straffe seg da. Og jeg nøler ikke med å si at alle de i Horten som har betenkligheter med det som skjer i vår vakre by, bør se seg om etter andre stemmesedler enn ovennevntes!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.