Personer som beriker seg på andres bekostning må stoppes og gjøre opp for seg. Tyver og svindlere må straffes. Det er politiets oppgave. De må også prioritere. Da skurrer det fort i rettferdighetssansen til de som rammes, både av kriminalitet og av henleggelser.

Som Anbar Monkeri Sharifa, som på frekkeste måte ble frastjålet tusenvis av kroner da en innbruddstyv brukte en kvittering for å heve et kjøp av senger i en lokal butikk.

Det er en utrolig historie. Saken hadde alle muligheter for å ende godt for offeret; Gjerningspersonen er kjent, noe av tyvegodset kom til rette. Men sengepengene som tyven svindlet til seg, ser ut til å være tapt. Halvannet år etter innbruddet fikk familien beskjed om at forholdet er henlagt fordi det ikke er kapasitet til å behandle saken.

Konkret blir det opplyst at tyven er vanskelig tilgjengelig: Vedkommende har flyttet til skogs, på den andre siden av Oslofjorden. Det er fortærende at det skal være så enkelt å komme unna med 6.000 kroner. Samtidig skal vi ha forståelse for at politiet må prioritere stramme etterforskningsressurser. De skal samtidig være på vakt for alminnelige folks rettsfølelse: Skal det være så lett å slippe unna?

Butikken Jysk som utbetalte pengene, opplyser at de ikke har ansvar. Det er sikkert riktig, men igjen: Det fremstår merkelig at det skal være så lett å lure til seg en betydelig sum.

Uansett: Det er offeret som får svi i denne saken, og det er urimelig. Både politiet og butikken bør vurdere saken på nytt, og i det minste sørge for at den som ble utsatt for en utspekulert svindel, ikke blir sittende igjen uten senger og uten penger.