– Hva vil vi egentlig med havna?

HAVNA: Politikernes havnevedtak vekker ikke store begeistringen, mener innsenderen.

HAVNA: Politikernes havnevedtak vekker ikke store begeistringen, mener innsenderen. Foto:

Av

En helhetlig utvikling av havneområdet er viktig og etterlengtet.

DEL

MeningerDerfor er det synd at kommunen er låst til detaljerte planer som vekker lite begeistring, og at havnedebatten ikke ivaretar Hortens interesser på en mer samlende måte.

Kommunestyret vedtok 24. juni to reguleringsplaner for havneområdet. Like etter kunne vi lese i Gjengangeren at både portalbygget og hotellplanene er tenkt realisert tidlig. Mye virker å være klart, men som påpekt på lederplass dagen etter er ikke kampen om havna ferdig. Men først:

De siste årene har mye av byfornyelsen vist seg fra en mer handlekraftig side enn på lenge. Parken, torget og kyststiene har fått en flott oppløfting, gatekunst spriter opp gamle lokaler, og en rekke private initiativ har bidratt til å styrke kultur- og utelivsscenen.

Derfor er det synd å se at kommunen i overordnede planer for havneområdet låser seg til detaljerte løsninger for størrelse og plassering på eksempelvis portalbygget, og ser ut til å la overordnede prinsipper tilpasse seg enkeltbygg i stedet for omvendt.

Mye av motstanden dreier seg om hvor høyt og innestengt det skal bygges, og hvordan arealene skal utnyttes. Det er sjelden en kommunesak fører til nesten 900 underskrifter, demonstrasjoner og en rekke kritiske innspill direkte til kommune og utviklere, i tillegg til kritiske kronikker i lokalavisa.

For mange er det rett og slett vanskelig å forstå hva Horten skal med et overdimensjonert portalbygg som stenger byen mot sjøen i strid med tidligere vedtatte planer.

En god debatt og prosess for utviklingen av havneområdet forutsetter at alternativer vurderes, og at det er enkelt for folk å forstå prosessen. Det er flere sider ved kommunens saksgang som med fordel kan kommuniseres bedre fremover:

  • Videre saksgang: Det er ikke lett å få et klart bilde av forholdet mellom havneplan, reguleringsplan for gjestehavna og mer konkrete deler som portalbygg og hotellbygg. Herunder hva som er vedtatt på bakgrunn av hva, og planer for videre saksgang og involvering av befolkningen i detaljplanleggingen.
  • Behov og planer for utnyttelse: Det bør være større åpenhet om hva kommune og utviklere ser for seg når det gjelder utnyttelse av de byggene som planlegges, og hvilke krav kommunen tenker å stille til utviklerne med tanke på form, plassering og innhold.
  • Informasjon om alternativer: Det er vanskelig å få tak på hvilke konkrete alternativer kommunen har vurdert og planlegger å vurdere for de ulike delene av havneområdet. Reelle vurderinger av alternative måter å realisere de overordnede planene på vil bidra til bedre beslutninger med større legitimitet.

Det er karakteristisk for havnedebatten når utvikler for blant annet portalbygget, tidligere CM Gruppen, i Estate media uttaler at «(d)e unge synes byutvikling er positiv og ønsker den velkommen, mens (den) eldre garden som aldri har ønsket utvikling helst ser at hele sentrum skal bestå av trehus med to etasjer». Det er både feil og en drøy forenkling. Mange er positive til byutviklingen, men sterkt kritiske til deler av planene.

Det skaper heller ikke tillit til lokaldemokratiet når Ap rett før fjorårets valg uttalte at portalbygget var for høyt og massivt, for deretter få måneder senere å binde partiets representanter til å stemme for de nå vedtatte planene. Det blir ikke bedre når Høyre uttaler at de nye planene vil «ergre motstanderne av en fornuftig og moderne byutvikling».

Foreløpig er det for mye som smaker for dårlig til å vekke den store begeistringen for planene som er lagt. Det er synd, for en «fornuftig og moderne utvikling» av havneområdet er både viktig og etterlengtet. La oss håpe den videre detaljplanleggingen og debatten om plassering, utforming og innhold i havna ivaretar Hortens interesser på en mer samlende måte fremover, slik byen fortjener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags