Slik fyrer du riktig

RIKTIG: Sidsel Christensen fikk med seg gode fyringstips etter å ha blitt informert av feiermester Roben Heggertveit og branningeniør Joachim Jensen.

RIKTIG: Sidsel Christensen fikk med seg gode fyringstips etter å ha blitt informert av feiermester Roben Heggertveit og branningeniør Joachim Jensen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Når brannvesenet har sin aksjon for å forhindre boligbranner denne uka, har de satt ekstra fokus på peisfyring.

DEL

Torsdag 1. desember er det «Røykvarslerens dag». Da skal alle sjekke at varsleren hjemme virker. Gjør den ikke det må man på den første dagen i den brannfarlige adventstida skaffe seg et nytt batteri.

Ellers i den inneværende «Aksjon boligbrann»-uka har brann- og feiervesenet satt søkelyset på vedfyring, forsiktighet med stearinlys, dekorasjoner og varme, samt hjemmets ulike elektriske artikler.

KURS: Feiermester Ruben Heggertveit viste folk i Horten hvordan man fyrer riktig.

KURS: Feiermester Ruben Heggertveit viste folk i Horten hvordan man fyrer riktig. Foto:

Fyringskurs

– Når vi rigger oss til her med en peisovn så er det for å hjelpe folk til å fyre riktig. Samtidig som det hjelper dem til best mulig varmeøkonomisering og brannsikkerhet, hjelper det også oss alle til å unngå pipebranner.

– Riktig fyring gjør at det ikke er noe problem, sier feiermester Ruben Heggertveit før han begynner med sitt praktiske fyringskurs:

– Du tar tørr ved, som ikke er for stor. Den ideelle størrelsen er som bunnen på en halvliterflaske, men dessverre er det slik at vedprodusenten leverer større kubber enn det. Det gir dem lavere produksjonskostnader, men altså dårligere fyring og svakere varmeøkonomi for oss, sier han og viser at den beste måten å fyre ved på er å bygge opp en kryss-stabel med ved og tenne denne fra toppen.

– Jeg bruker opptenningsbrikke her, men du kan godt bruke papir også. Denne måten å tenne på i peisen gjør at forbrenningen går nedover og skaper den beste og rimeligste varmen inne i ovnen, sier han.

LES OGSÅ: Et blaff kan være nok ...

Elektrisk

– Når vi har fokus på brannsikkerhet i hjemmet og aksjon for å unngå boligbranner er det viktig at folk også tenker på både brannvarsler og elektrisk utstyr hjemme. Bevisstheten i disse adventstider er ganske stor på levende lys og fyringsvarme, men det gjelder også å passe på kokeplater, strykejern, vannkokere og kaffetraktere.

– Er de i orden? Fungerer de som de skal,? sier branningeniør Joachim Jensen og ber folk passe på.

LES OGSÅ: – Ble møtt av et gnistregn

Artikkeltags