(tb.no) – Interessant at det er i gang igjen. Vi kjenner godt til det, det har i perioder vært mye svindel med valper på nett, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo.

Torsdag formiddag postes denne annonsen i Facebook-gruppa «Kjøp og salg Nøtterøy/Tønsberg»:

To kjærlige, vennlige og veldig lekne valper trenger altså en ny familie. En kvinne med etternavnet Adeline ber deg sende en PM eller privat melding om du er klar for en veterinærsjekket hjerteknuser eller to. Et bildesøk på google viser at bildene av hundene i annonsen er brukt mange andre steder på internett. De ser ut til å være tatt i et asiatisk land. Annonsen for valpene er postet i flere kjøp- og salg-grupper i Norge.

Gratis adopsjon av hunder

Jeg sender en melding til Adeline for å spørre hvor mye valpene koster. Ikke lenge etter kommer det svar. Hundene Alfie og Nina trenger akutt et nytt hjem, siden matmor har blitt forfremmet i jobben og det blir en del reising.

«Jeg selger ikke valpene, jeg gir dem for gratis adopsjon til et godt hjem eller familie. De er mer enn barn for meg. Ingen penger i verden kan noen gang erstatte dem. Så jeg selger dem aldri. Jeg vil gi dem til ethvert godt hjem gratis. Jeg vil også gi bort alt tilbehør og dokumenter til ethvert godt hjem jeg kan finne.», skriver hun. Og legger til:

«Eiendommen der jeg bor nå har også en NEI-policy til dyr. Husverten min har gitt meg en uke til å få ribben av Alfie og Nina. Så jeg har ikke noe annet valg enn å umiddelbart finne et godt hjem til Alfie og Nina.»

Jeg spør ikke hva hun mener med «å få ribben av Alfie og Nina», men svarer heller på det hun vil vite om meg. Om jeg har hatt hund før, om huset jeg bor i passer til hund, om jeg har barn som er snille med dyr, hvor jeg befinner meg og en del andre opplysninger som skal sikre at hun ikke sender hundene til en familie som ikke vil ta vare på de søte små. Jeg innrømmer gjerne at jeg var litt unøyaktig i svarene jeg ga, siden jeg allerede er helt overbevist om at dette er et forsøk på svindel.

«Jeg vil gjerne informere deg om at jeg for tiden er i Odessa, Ukraina. Jeg har nylig flyttet hit. Alfie og Nina er her sammen med meg. Jeg har prøvd utallige ganger å finne et godt hjem til Alfie og Nina og her i Ukraina, men uten hell», skriver Adeline.

Hun lurer også på hva som passer best for meg. Å komme til Ukraina for å hente dem, eller om hun skal få dem levert med fly til min hjemmeadresse.

En vanlig svindelform

– Ofte kommer det krav om at kjøperen skal betale for vaksiner, toll og flybilletter for hundene, sier Anne Dybo.

– Mange betaler. De blir fortalt triste historier om at hundene blir avlivet hvis de ikke kjøper dem. Og det tror de på. Men disse hundene eksisterer ikke, advarer svindeleksperten.

Og helt riktig. Nå kommer spørsmålet om penger.

Prisen er 4250 kroner for flybillett og hjemleveringsgebyr for begge valpene. Jeg skriver at det blir for dyrt. De skulle jo i utgangspunktet gis bort. Nå lurer hun på hvor mye penger jeg kan klare å samle inn.

Jeg spør Anne Dybo fra Økokrim om dette er en vanlig svindelform.

– Ja, det er mye av dette. Det er rett og slett bedrageri. Disse hundene finnes ikke.

– Det ser ut som jeg har chattet med en middelaldrende kvinne. Tror du det stemmer?

– Nei, det er sikkert en gutt på 19 år som har som jobb å svindle folk. Det er oppdraget hans, sier Anne Dybo.

Ikke kjøp hund på Facebook

Hun har en klar oppfordring:

– Ikke skaff deg hund på Facebook. Kjøp hund fra en skikkelig oppdretter her i Norge. Gjør undersøkelser for å sikre deg at det er ekte. Aldri send penger eller kontoinformasjon eller klikk på lenker som kommer fra folk som vil gi bort eller selge en hund på nett. Ikke tro på historier om at de akkurat har flyttet til Ukraina eller til Svalbard eller noe slikt.

Hun forteller at det også finnes egne valpefabrikker som formidler valper til hele verden.

– Ikke bestill en valp derfra heller. De produserer hunder i dårlig forfatning.

Økokrim får kjennskap til svindelsakene når folk som er lurt trill rundt anmelder. Finn. no, har også meldt inn mange av sakene.

– Det var et omfattende problem på Finn tidligere, men de har vært flinke til å rydde i slike annonser.

– Er det mange som blir lurt, og hvor mye penger kan det være snakk om?

– Ja, i en periode var det mange som ble lurt. Jeg har hørt om en person som endte med å betale over 60.000 kroner. Svindlerne spiller på følelser, og kjøperne blir redde for at valpene blir avlivet hvis de ikke betaler, sier Dybo

Fjerner ofte annonser

Karl Olav Sørli fra Nøtterøy er administrator for Facebook-gruppa der annonsen er postet. Til tider en det mange slike annonser.

– Kjenner godt til de annonsene. Vi får noen av dem i løpet av en uke. Jeg har forsøkt å sette opp innstillingene slik at de profilene blir blokkert. På en eller annen finurlig måte omgår de det. Vi er avhengig av at medlemmene i gruppa er flinke til å rapportere. Det opplever jeg at de er, sier Sørli.

Han har ikke hørt at noen skal ha blitt lurt av slike annonser.

– Jeg tror generelt at folk har blitt flinkere til å gjennomskue slike annonser. Det dreier seg ofte om søte små valper.

Tilbake i chatten spør jeg om kanskje Adeline kan betale flybilletten. Så skal jeg sørge for at Alfie og Nina får et fint hjem. Hun blir ikke imponert.

«Politiet mener du er en svindler»

Til slutt sender jeg denne meldingen til Ukraina:

I Norge går politiet nå ut og advarer mot annonsen din. De mener disse hundene ikke finnes. Jeg er journalist og skriver en sak om det. Kan du svare på noen spørsmål:

1. Hvorfor bruker du bilder av hunder som ikke er Alfie og Nina? Bildene du sendte meg finnes igjen flere steder på Internett.

2. Hva sier du til at politiet i Norge mener du er en svindler?

På spørsmålene svarer hundemoren dette:

«Fuck you»