Her trener Anders til VM i robotseiling

FØLGE: Anders Kristiansen er der i en følgebåt for å passe på at ikke noe skjer under VM-oppkjøringen

FØLGE: Anders Kristiansen er der i en følgebåt for å passe på at ikke noe skjer under VM-oppkjøringen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Om noen uker er det VM i robotseiling på Indre Havn. Da skal høyskolen på Bakkenteigen forbedre sin bronsemedalje fra to år tilbake.

DEL

Det har vært verdensmesterskap i autonom seiling – eller robotseiling om du vil – i ti år nå, men når mesterskapet kommer til Horten og Indre Havn 4.–8. september er det første gang det skjer i Norge.

Takket være HSN–Høgskolen i Sørøst-Norge–og det driftige miljøet på Bakkenteigen som siden 2011 har jobbet på den autonome, fire meter lange «Autonomus».

Båten har også vært stjerne under det årlige Expo på Bakkenteigen for to år siden.

LES OGSÅ: Dropper mannskap i båten

– Mye nytt nå

– Vi har gjort mye nytt med «Autonomus» nå. Som arrangører av det første robotseil-VM i Norge og fordi vi har ambisjoner har vi forbedret ytelsen og fleksibiliteten til båten.

– Vi har installert nytt ROS–Robot Operating System–implementert nytt antikollisjonsutstyr og fått på plass en lidar avstandsmålet. Den sender ut 16 laserstråler som går oss 300.000 målepunkter i sekundet. Vi vet altså alt som er i nærheten av båten til enhver tid, sier høyskolelektor og VM-general Marius Stian Tannum til Gjengangeren.

– 300.000 målepunkter i sekundet? Du har telt dem?

Trimmet

Han forteller at seilbåten er i sin oppkjøringsfase nå før VM. Seilet er trimmet og skroget er optimalisert for maks fart. Nå er det kun programmering, samkjøring av elektronikken og optimal kommunikasjon mellom de to innebygde TC-kortene.

– Ikke tenk så mye på teknikken. Vi har to kort, et som styrer seilinga og et som holder kontroll på antikollisjonssystemet, sier Tannum.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

  Robotseilbåten Autonomus på Indre Havn i Horten.

  Bronse forrige gang

  «Autonomus» fra Horten tok bronse i det siste robotseil-VM båten deltok i. Det var på Åland hvor en knallstart på konkurransen endte i et lite mareritt for nordmennene.

  – Midtveis i seilasene på Åland var det en dag med sterk vind og mye bølger. Vi var de eneste om satte båten på vannet og vant «Bravest sailor's award"-prisen, men ødelagt sluttseilasene.

  – Likevel, vi dro hjem med bronsemedalje takket være de gode seilasene vi gjorde i starten, sier Marius Stian Tannum med et smil.

  Robotseil-VM i fjor sier han ikke noe om. Det gikk i Portugal, uten norsk deltakelse.

  (Saken fortsetter under bildet)

  OPPKJØING: Høyskolens egen "Autonomus" har sine treningsrunder på Indre Havn om dagen

  OPPKJØING: Høyskolens egen "Autonomus" har sine treningsrunder på Indre Havn om dagen Foto:

  Over 30 deltakere

  I år har HSN og Bakkenteigen fullt fokus på VM. Ikke bare fordi de er arrangør, men også fordi de møter sterke lag fra USA, Kina, Finland og to fra England.

  Flere av lagene er fra universitets- og høyskolemiljøer, men det er også fabrikkinteresser og folk fra det prestisjetunge amerikanske marineakademiet, US Naval Academy med på konkurransene i Horten.

  – Det er over 30 deltakere påmeldt til VM'et her i Horten og den påfølgende IRSC–International Robotic Sailing Conference–på Bakketeigen, sier VM-sjefen.

  LES OGSÅ: Har leid en splitter ny Finnjolle til VM

  Løsninger

  – Det er veldig fint om det kommer mange og ser på oss under konkurransene på Indre Havn, utenfor Kongsberg Maritime og Pluggen. Vi gjør jo dette for å skape et miljø for utvikling av nullenergi, selvseilende fartøy og for å teste ut forskningsresultater og ny teknologi i praksis.

  – Det er alvor for oss som driver med dette, men en moro konkurranse for folk som får se framtidas teknologi og muligheter i praksis., sier robotseil-VM sjef i Horten, Marius Stian Tannum.

  Robotseiling

  * Det er tiende gang det arrangeres WRSC - World Robotic Sailing Chamionship - men første gang i Norge.

  * Seilkonkurransene i dagene 4. til 7. september foregår på Indre havn, utenfor KM i Strandpromenaden, nord for Pluggen båthavn.

  * Det er forskjellige konkurranseøveklser hver dag; regatta, posisjonering, områdeskanning og antikollisjon.

  * Seks lag fra Europaa, Kina og USA deltar i to klasser;

  * Mikroseilbåtklassen , maksimal 1,5 meter båtlengde og vekt som ikke overstiger 100 kilo.

  * Seilbåtklassen , maksimalt 4,2 meter lengde og vekt som ikke overstiger 500 kilo.

  * Den norskee båten, "Autonomus" fra HSN på Bakkenteigen deltar i den største klassen.

  Artikkeltags