Drømmen om signalbygget

Da andelseierne ble presentert for resultatet like før jul 2018, var det ingen som protesterte selv om husleien måtte økes ubehagelig. De gikk begeistret enstemmig inn for en løsning med mye bedre boforhold - og ikke minst tidsmessige store og innglassede balkonger.

Da andelseierne ble presentert for resultatet like før jul 2018, var det ingen som protesterte selv om husleien måtte økes ubehagelig. De gikk begeistret enstemmig inn for en løsning med mye bedre boforhold - og ikke minst tidsmessige store og innglassede balkonger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tidlig på 1960-tallet så Horten med misunnelse på Tønsberg som fikk oppført tre like høyhus - tre signalbygg.

Den daværende kommuneledelse sammen med Horten boligbyggelag fikk derfor mast seg til å bygge tilsvarende signalbygg. I alle fall ett eksemplar. Tegningene av høyhusene i Tønsberg ble tatt i bruk og bygging igangsatt selv om mange syntes det hele var både stygt og fjollete.

En eller annen gang i 1965 stod en 11 år gammel guttunge i Bikjenmyra ved foten av råbygget til det som skulle bli Høyhuset året etter. Med knekk i nakken så han oppover fasaden som syntes å ende i nærheten av Vår Herre med familie. «På toppen av dette tårnet vil jeg bo en gang», sa guttungen til seg selv. 

Den 8/8-08 flyttet guttungen inn i 8. etasje. Jeg var rimeligvis ikke lenger en guttunge - i alle fall ikke eksteriørmessig, og jeg anså de mange 8-tall for å være et varsel om en god tilværelse i Tårnet - Høybo borettslag. 

8-tallene har hatt rett, og jeg bor her fremdeles med glede. Det er 54 år siden den daværende guttungen møtte Tårnet. Vi er begge preget av disse årene. Hva mine endringer består i, skal være unevnt, men også Tårnet begynner å bli slitent. Det har tross alt måttet oppholde seg utendørs i allslags vær i alle årstider. 

Man var nok litt mer slepphendt med det byggtekniske på 1960-tallet, og Høybo borettslag har derfor opp gjennom årene måttet jobbe iherdig for å vedlikeholde og gjøre Tårnet bedre skikket til å møte nye gode år i henhold til strengere forskrifter. Det er skiftet vinduer, installert ny heis, øket brannsikkerheten, laget jordvarmeanlegg, steinsatt ny uteplass med paviljong, skiftet ut alt av rør og laget nye bad i samtlige 42 boenheter - for å nevne noe.

Og nå står det utvendige for tur. Betongen er slitt og flere plages med kondens og svertesopp. Armeringen i de bittesmå balkongene tåler ikke ti år til, selv om nesten ingen bruker dem fordi de er så små og fordi det alltid blåser i høyden.

For snart ett år siden startet derfor Tårnets styre på den lange veien mot et resultat som ville gjøre bygningen tryggere, mer miljøvennlig, bedre tilpasset tidens bo-krav, og ikke minst til et penere signalbygg.

Fasaden skal isoleres og kles etter dagens krav til denslags. De bittesmå balkongene skal rives før de deiser i bakken av seg selv, og nye monteres. Ventilasjonsluker som ingen syntes var viktig for 54 år siden, skal monteres. Kaldloftet som i alle år har plaget beboere med kondens, skal ventileres og isoleres.

Dette blir kostbart, men samtlige andelseiere er enige: Dette vil vi gjøre for at Tårnet skal bli et enda bedre sted å bo, og et enda flottere signalbygg som Horten kan være stolt av.

Sammen med Usbl har styret tatt seg frem gjennom jungelen av detaljer i denne prosessen. Alt skulle gjøres riktig i henhold til beboernes ønsker, det arkitektoniske, interesserte entreprenører, kommunale søknader og utvelgelse av det heldige firma som skulle få gjøre Tårnet klart for fremtiden.

Da andelseierne ble presentert for resultatet like før jul 2018, var det ingen som protesterte selv om husleien måtte økes ubehagelig. De gikk begeistret enstemmig inn for en løsning med mye bedre boforhold - og ikke minst tidsmessige store og innglassede balkonger.

LES OGSÅ: Får ikke innglasse balkongene: – Høyhuset har jo ingen vernestatus

Endelig ville de kunne nyte utsikten fra Hortens signalbygg uten å måtte gå ut to-og-to av gangen, og uten at gleden ble ødelagt av stiv kuling. Men. Det skal så lite til før en drøm og et håp begynner å vakle. Det skal ikke mer til enn en kommunal saksbehandling. 

29. januar skal «Hovedutvalget for bygg, regulering og næring» behandle Tårnets søknad om fornyelse. Da foreslår den bygg-kommunale administrasjonen at det ikke gis tillatelse til innglassing av balkonger, og at disse «utføres med detaljering samt material- og fargevalg som opprinnelig bygg.»

Med mange ord og henvisninger til paragrafer kan begrunnelsen kokes ned til at Hortens signalbygg skal se ut omtrent slik vi er vant til å se det. At administrasjonens forslag vil medføre en betydelig økning av prisen på hele prosjektet, fordi det vil kreve bygningsmessige endringer som man unngår ved innglassing, er selvsagt uinteressant for saksbehandlere. Dette dreier seg tross alt om et signalbygg.

De tre signalbygg i Tønsberg, som Tårnet er kopi av, har for lengst montert store, innglassede balkonger. Men hvorfor i all verden skal vi nok en gang etterape Tønsberg? Det får være nok at vi gjorde det på 1960-tallet. Og beboerne i Tårnet som ikke har orket å benytte sine bittesmå balkonger på grunn av plassmangel og stiv kuling, vil selvsagt stå daglig  i den stive kulingen på større balkonger og signalisere at fire stoler og et terrassebord nå går inn for farlig landing i naboens hage. 

En løsning kunne selvsagt være å anmode Riksantikvaren om fredning av Tårnet, for da ville beboerne knapt kunne bytte gardiner før politiet banket på inngangsdøra. Eller hva med å flytte Tårnet til Maihaugen? Da kunne det i den tomme vestibylen monteres en liten plakett i messing med påskriften: «Dette er et eksempel på en bygning som signaliserte at det er dumt å få stempelet signalbygg av kommunale saksbehandlere.»

Foto:

En vinterdag i 2019 står det en underlig gråsprengt en ved foten av det gamle Tårnet. Med en vond knekk i den stive nakken ser han oppover fasaden som synes å ende hos Vår Herre med familie. Til seg selv sier han: «Der oppe vil jeg fortsette å bo, og jeg setter min lit til de kloke hoder i Hovedutvalget for bygg, regulering og næring når de skal behandle sak 006/19.»

Med vennlig hilsen Terje Rønnes på vegne av styret og beboerne i Tårnet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken