(Vestviken 24)

Mange studenter har reagert negativt på forslaget fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) om å avgiftsbelegge Vestfolds største gratis parkeringsplass, den utenfor Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), på Bakkenteigen i Horten.

Se studentreaksjoner nederst i artikkelen

1.350 gratisplasser er det på det gigantiske parkeringsarealet. Veldig dårlig for miljøet, mener blant annet Harald Moskvil i MDG.

LES OGSÅ: – Vestfolds største gratis parkeringsplass bør avgiftsbelegges

– Hvis vi skal forvente at flere tar bussen, kan det ikke være enklere og billigere å kjøre bil. Å avgiftsbelegge de 1.350 parkeringsplassene Bakkenteigen, vil gi ansatte og studenter en god stimulans til å kjøre kollektivt til og fra skolen, sa Harald Moskvil til vestviken24.no.

Studenter er provosert

Dette har provosert mange studenter. Og styret i studentenes interesseorganisasjon, Studentdemokratiet på Campus Vestfold, støtter studentreaksjonene.

– Det er en overveldende negativ respons, forteller leder av campusstyret, William Håkestad.

– Det er nok korrekt at det er et ganske godt kollektivtilbud til skolen på morgenen, og fra skolen på ettermiddagen. Men man kan ikke sammenligne høyskolen med en bedrift hvor alle arbeider på dagtid. Mange av studentene her har undervisning sent på dagen, og bor langt unna, sier han.

LES OGSÅ: Nå starter arbeidet med den gigantiske parkeringen

De vil kunne få store problemer med å komme seg til og fra skolen, med akseptabel reisetid, slik kollektivtilbudet er lagt opp i dag.

– Personlig er jeg heldig. Jeg bor i Sandefjord, studerer på dagtid og tar buss til og fra skolen. Allikevel bruker jeg tre timer på reise daglig, sier William Håkestad.

Bruker bil fordi de må

Å ville avgiftsbelegge parkeringsplassene er å begynne i feil ende, mener altså studentene.

– Man kan ikke begynne med å gjøre bil mindre attraktivt. Man må begynne med å gjøre kollektivtilbudet mer attraktivt. Det vil naturlig føre til at flere tar buss og tog. Mange studenter bruker ikke bil fordi de vil, men fordi de må.

– Ser studentene på Campus Vestfold behovet for å redusere bilkjøring av miljøhensyn?

– Mange studenter er opptatt av miljøet.  Fra studenthold er det blant annet tatt initiativ til å bedre kildesorteringen på skolen. Og vi i campusstyret ser absolutt at det er ønskelig å redusere biltrafikk og forurensning. Men problemet må angripes fra en vinkel som ikke skader studentene, sier William Håkestad til vestviken24.no.

Dette mener studentene

Dette er utdrag av tilbakemeldinger campusstyret har mottatt fra studenter om forslaget om å avgiftsbelegge den store parkeringsplassen:

- Det er helt absurd når kollektivtilbudet er sånn det er! Sykt mange kommer langveisfra, og rekker ikke skolen eller hjem igjen dersom de må kjøre kollektivt. Skolen er heller ikke veldig sentralt plassert. Det blir for dumt å ta betalt for parkering når man allerede tar godt betalt for alt annet.

- Ikke nok med at togstasjonen ikke ble lagt ved høgskolen, nå vil de ta fra folk parkeringsplassen! Det er en frekkhet av en annen verden. Den berømmelige shuttelbussordningen til og fra Skoppum, er jo ikke akkurat noe å skryte av. Om de vi ha ned CO2, må de finansiere shuttelbuss hver time, flytte togstasjon eller hjelpe studentene til å skaffe/lease elbil.

-  Jeg kjenner flere som ikke kommer til å rekke forelesninger hvis det blir slik. Det kan være vanskelig å komme seg fram innenfor rimelig tid når kollektivtilbudet ikke er godt nok.

- Da burde parkeringsavgiftene ihvertfall gå til gratis kollektivtransport. Jeg kommer meg ikke til skolen uten bil, fordi det er null busstilbud eller tog som funker. Tror de virkelig at folk kjører fordi de har lyst til å forurense? Folk kjører fordi de må og ikke fordi det er gøy!

- Kjenner jeg blir kraftig provosert! Jeg bor ca. 20 minutter unna skolen. Det finnes ingen kollektive tilbud.