Hortensbedrift skal bruke 24 millioner på å gjøre denne utdanningen bedre

STORT PROSJEKT: Med sin nye simulatorløsning vil Kongsberg Digital gjøre utdanning og trening av navigatører mer tilgjengelig.

STORT PROSJEKT: Med sin nye simulatorløsning vil Kongsberg Digital gjøre utdanning og trening av navigatører mer tilgjengelig. Foto:

Skal gjøre det enda enklere å trene på navigering av maritime fartøy.

DEL

En ting som de fleste av oss har fått kjenne på gjennom Covid-19 pandemien er at digitale løsninger blir mer og mer viktige i samfunnet vårt. Særlig skolene har måttet omstille seg raskt og sett på nye løsninger for å få gjennomført den planlagte undervisningen.

Nå melder Kongsberg Digital i Horten at de for alvor kommer til å satse på et prosjekt som kommer til å gjøre utdanning innen maritim sektor mer tilgjengelig i årene som kommer.

– Der man med tradisjonelle simulatorer trenger mye plass og hardware, vil man nå kun trenge en pc for å trene på å navigere maritime fartøy, forteller senior vice president, Tone-Merete Hansen i Kongsberg Digital til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Kongsberg Maritime og Kongsberg Digital: – Vi tillitsvalgte frykter at bortfall av aktivitet de neste årene reduserer viktig kompetanse

Mer tilgjengelig

Løsningen hortensselskapet skal utvikle er en skybasert simulatorløsning som har som hensikt å kunne tilby mengdetrening til studenter og navigatører under etterutdanning. Med denne nye løsningen vil behovet for fysisk utstyr i undervisningen kunne begrenses.

– Avanserte simulatorer krever mye hardware for å simulere broen på et skip med skjermer, fysiske panel og knapper. Dette krever plass og tilgang til lokaler samt instruktør. Utdanningen av navigatører krever mengdetrening og med denne løsningen vil dette være mer tilgjengelig. Løsningen vil være lisensbasert og man trenger i prinsippet kun en pc for å koble seg på. Her er det mulighet for å nå ut til en stor brukergruppe. For eksempel utdannes det veldig mange navigatører i Filippinene, og sky-simulatoren vil gjøre det mulig å tilby kvalitetstrening til langt flere . Under Covid-19 har også mange studenter i verden sittet uten tilgang til klasserom. Dette har bare sedimentert behovet for solide, digitale løsninger, forteller Hansen.

– Vil dette si at man i prinsippet vil kunne trene på å manøvrere et skip fra studenthybelen?

– Ja, det kan man si.

LES OGSÅ: Celine, Benedicte og Thea er nye på Bakkenteigen: – Kjenner at jeg gleder meg!

Involverer USN

Til prosjektet har Kongsberg Digital fått tilsagn om tilskudd fra Innovasjon Norge med en ramme på 24 millioner kroner. Prosjektet er tenkt å kunne realiseres i løpet av en 2- til 3 års periode.

Tidligere har Kongsberg Digital laget en liknende løsning for maskinister på maritime fartøy.

– Det ble en braksuksess og gjorde det mulig for flere studenter å fullføre utdanningen sin. Å lage en samme type løsning for navigatører er litt mer omfattende. Men målet er å realisere et like godt tilbud.

I en pressemelding opplyser selskapet om at løsningen vil bruke Microsofts skybaserte infrastruktur Azure. Simulatorløsningen vil kunne utføre online trening (e-læring) og brukeren vil kunne tilegne seg alt fra grunnleggende kunnskap som bruk av RADAR til avansert navigasjon, manøvrering og krisehåndtering.

I tillegg til Kongsberg Digital, vil også det anerkjente forskningsmiljøet på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) være involvert i innovasjonsprosjektet. USN skal bidra med å utvikle faglig innhold samt nødvendig forskningsaktivitet for å optimalisere den undervisningstekniske og pedagogiske løsningen.

– Prosjektet med den sky-baserte treningsløsningen er et av mange vi skal ta fatt på. Ved å kombinere vår unike domenekunnskap på digitale løsninger og vår brede erfaring i utvikling av avansert simulatorteknologi, står Kongsberg Digital i en sterk posisjon for å kunne hjelpe næringen med et kvalitetsløft, skriver president i Kongsberg Digital og EVP i Kongsberg Gruppen, Hege Skryseth i pressemeldingen.

LEDER SPENNENDE PROSJEKT: Tone-Merete Hansen, senior vice president i Kongsberg Digital.

LEDER SPENNENDE PROSJEKT: Tone-Merete Hansen, senior vice president i Kongsberg Digital. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken